Rambursare TVA – grup de TVA nerezidenți (speță oficială ANAF)

0
230

Intrebare – Persoanele impozabile nestabilite în România dar stabilite în alt stat membru, neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, constituite într-un grup de TVA care păstrează și codul de TVA al fiecărui membru al grupului în scopul monitorizării interne, pot beneficia de rambursarea TVA aferentă importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii efectuate în România?

RaspunsDirectiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA prevede posibilitatea ca fiecare stat membru să poată opta, după consultarea comitetului consultativ pentru taxa pe valoarea adăugată, pentru constituirea grupului fiscal unic din orice persoane stabilite pe teritoriul statului membru respectiv care, fiind independente din punct de vedere juridic, sunt strâns legate între ele prin legături financiare, economice și organizaționale și, după exercitarea opțiunii, să poată adopta orice măsuri considerate necesare pentru prevenirea evaziunii fiscale sau a fraudei prin utilizarea acestei dispoziții.

Dat fiind caracterul opțional al acestei măsuri, implementarea acesteia în legislația statelor membre se face în mod diferit de la un stat membru la altul, unele state pot aloca grupului fiscal unic un singur cod de TVA, alte state aloca grupului fiscal unic un singur cod de TVA utilizat în relația cu terții, dar păstrează și codul de TVA al fiecărui membru al grupului în scopul monitorizării interne. În scopul restituirii de TVA, un grup de TVA va fi privit ca o persoană impozabilă unică.Verificarea calității de persoană impozabilă revine statului membru în care aceasta este stabilită, aspect reglementat de Directiva 2008/9/CE de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea TVA prevăzută de Directiva 2006/112/CE către persoane impozabile stabilite în alt stat membru decât statul membru de rambursare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Conform prevederilor din Codul fiscal, orice persoane impozabile nestabilite în România dar stabilite în alt stat membru, neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, pot beneficia de rambursarea TVA aferentă importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii efectuate în România în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal.

Ca atare, persoanele impozabile nestabilite în România dar stabilite în alt stat membru, neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, constituite într-un grup de TVA care păstrează și codul de TVA al fiecărui membru al grupului în scopul monitorizării interne, potrivit regulilor specifice statului membru de stabilire, pot beneficia de rambursarea TVA aferentă importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii efectuate în România.

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 302
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul 72-76
– Directiva nr 112 / 2006 articolul 11
– Directiva nr 9 / 2008 articolul 7, 18

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 12.12.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.