AcasăCodul munciiContracte colective de muncă - cui îi aparține inițiativa negocierii, peste ce...

Contracte colective de muncă – cui îi aparține inițiativa negocierii, peste ce număr de salariați intervine obligația, clauze, etc.

Trebuie menţionat încă de la început că toţi angajatorii care au peste 21 de salariaţi încadraţi în muncă au obligaţia, potrivit prevederilor art. 229 alin. 2, din Legea 53-2003 – Codul Muncii, de a iniţia la nivel de unitate, negocierea colectivă.

Un aspect important este că inițiativa negocierii aparține angajatorului sau organizației patronale. Potrivit art. 129 din Legea dialogului social, angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.

Dacă angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării. În situația în care în unitate nu există un contract colectiv de muncă, părțile pot conveni negocierea acestuia în orice moment. Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.

Precizăm că potrivit art. 217 alin. 1, lit b din Legea 62/2011- Legea dialogului social, refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenţie și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.

De asemenea, potrivit aceluiaşi act normativ, contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Pentru o mai bună înţelegere, redăm în cele ce urmează definiţia contractului colectiv de muncă stipulată în Codul Muncii, la art. 229 alin. 1 ca fiind „convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.”

Clauzele contractului colectiv de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor. Important de menționat este că orice modificare adusă contractului colectiv de muncă trebuie consemnată într-un act adiţional semnat de toate părţile care au încheiat contractul și înregistrat, în condițiile legii, la autoritatea unde a fost înregistrat și contractul colectiv.

În ceea ce priveşte contractele colective de muncă din sectorul bugetar se insistă în mod special asupra respectării prevederilor art.138 din Legea 62/2011 a dialogului social respectiv ale art. 1 al.4 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Dealtfel conţinutul acestor prevederi legale se regăsește în comunicarea privind înregistrarea contractului colectiv de muncă/actului adiţional sub forma unei note.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, menţionăm faptul că actele care trebuie depuse în vederea înregistrării contractului colectiv de muncă (art. 143 alin. 2 din Legea 62/2011) sau a actelor adiţionale se regăsesc (de regula) postate pe pagina de internet a instituţiei (ITM), la secţiunea – contracte colective de muncă.

Menţionăm că anterior înregistrării la I.T.M. a contractelor colective de muncă, inclusiv a celor cu personal plătit din fondurile publice, au loc consultări privind respectarea prevederilor legale, astfel încât să se stabilească în cuprinsul acestora, drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.

Sursa (cu multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!