AcasăGeneralOG 4/2017 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul...

OG 4/2017 – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (majorare contribuții contracte part-time)

Va informam pe aceasta cale, multumita colegilor de pe Contabili pe Facebook, ca in Monitorul Oficial nr. 598 din 25.07.2017 – a fost publicata Ordonanţa Guvernului Romaniei nr. 4/20.07.2017 – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – iar in cele ce urmeaza aveti extrasul din MO.

Speram sa va fie de folos. Potrivit lui Razvan Balteanu daca aveti mai multe contracte de munca si cumulate, baza de calcul este cel putin egala cu salariul minim, e exceptie la art. 140 alin. (3) lit. e) si se calculeaza ca si pana acum.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

PENTRU A DESCARCA FISIERUL – CLICK AICI

NOU – text editabil:

ORDONANTA Nr. 4 – pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.10 din Legea nr. 161/2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

Art. I. – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 140 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, prevazute
la art. 136 lit. c)
Art. 140. – (1) Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute prevazute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica persoanelor prevazute la art. 136 lit. c), pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii: a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
(4) In aplicarea prevederilor alin. (3), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (3) lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (3) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.”
2. La articolul 158, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) Prevederile art. 140 alin. (2)-(4) se aplica in mod corespunzator.”
Art. II. – Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 august 2017 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

PRIM-MINISTRU
MIHAI TUDOSE

Contrasemneaza:
p. Ministrul finantelor publice,
Daniela Pescaru,
secretar de stat
p. Ministrul muncii si justitiei sociale,
Teiu Paunescu,
secretar de stat
p. Ministrul sanatatii,
Rares Trisca,
secretar de stat

Bucuresti, 20 iulie 2017.
Nr. 4.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

8 COMENTARII

  1. la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ

    ce se intampla daca persona este o saptamana in concediu fara plata?

  2. Am o nelămurire…sunt angajata cu 4h/zi cu salariul brut de 750 lei si beneficiez de stimulentul pentru inserție de 650 lei / luna( in mana)…cum se procedeaza in cazul meu? Va plati angajatorul în plus sau nu?

  3. Buna ziua!
    Sa discutam urmatorul caz dupa 01.08.2017
    Un salariat se angajeaza la mijlocul lunii august cu un salariu de 2.000 lei. Venitul brut obtinut in aceasta luna este de 1.000 lei care este mai mic decat 1450 lei si conform OG 4:

    în cazul câştigului lunar brut realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

    contributiile sociale in aceasta luna trebuie calculate pentru o baza de calcul de numai 1450 : 2 = 725 lei, care este mai mica decat 1.000 lei cat ar fi fost inainte de 01.08.2017

    Va rog sa invitati specialisti in legislatie fiscala pentru comenarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!