MFP – motivarea impozitării contractelor part-time ca și în cazul contractelor full-time

Dupa cum stiti, sambata am publicat stirea cu privire la aparitia pe site-ul oficial al MFP a unui proiect de Ordonanta de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal – proiect ce isi propune urmatoarele – pentru contractele individuale de muncă cu timp PARȚIAL – se vor plăti contribuțiile sociale la nivelul unui CIM cu norma ÎNTREAGĂ .

Astazi va supunem atentiei si motivarea acestei masuri – extrasa din “Nota de fundamentare” a proiectului de act normativ.

Potrivit MFP – in prezent, baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, o reprezintă suma câstigurilor brute din salarii sau asimilate salariilor realizate de persoanele fizice, asupra cărora se datorează contribuţiile sociale individuale.

Ca urmare, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuțiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este venitul realizat, chiar dacă acesta este sub nivelul salariului minim.

Citeste aici, modifiarile propuse de MFP (impozitare CIM part-time la nivel salariu minim) – stire publicata de noi sambata (15.07.2017) – click aici

Din analiza evoluției numărului contractelor de muncă cu timp parțial, se constată faptul că, în perioada 2012-2016, numărul contractelor de muncă cu timp parţial înregistrate la Inspecţia muncii a avut o evoluţie ascendentă. La 31 decembrie 2016 numărul lor a ajuns la 1.129.663 contracte cu timp parţial, în crestere cu 3,7 % faţă de aceeasi perioadă a anului anterior, iar ponderea contractelor cu timp parţial în totalul contractelor de muncă active s-a majorat de la 15,8% în anul 2012 la 18,1% în anul 2016.

Potrivit datelor statistice publicate de Inspecţia muncii, numărul salariaţilor activi, era de 5.478.666 la 31 decembrie 2016, în timp ce numărul contractelor cu normă întreagă era de 5.109.504, context în care putem aprecia că numărul persoanelor care aveau numai un singur contract de muncă si acela cu timp parţial era de 369.162 persoane.

Numărul asiguraţilor cu contract de muncă cu norma întreagă din evidenţa CNPP la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit până sau egal cu salariul de bază minim brut garantat în plată, era de 767.347 persoane (16,5%). Din acestia 282.883 persoane (36,9%) aveau venituri medii brute de 753 lei.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Numărul asiguraţilor cu contract de muncă cu timp parţial din evidenţa CNPP la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit până sau egal cu salariul de bază minim brut garantat în plată, era de 592.068 persoane (83,2%). Din acestia 587.158 persoane (99,2%) aveau venituri medii brute de 513 lei.

Din corelarea informaţiilor menționate mai sus, rezultă că:

– există circa 1,1-1,2 mil. contracte de muncă cu timp parţial;
– 370 mii salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial;
– aproximativ 710 mii asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016);
– 70 mii salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial;
– circa 282 mii persoane desi aveau contract de muncă cu normă întreagă erau înregistraţi la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adică la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei.

Prin urmare, MFP constată necesitatea implementării unor măsuri fiscale care să asigurare plata de către angajator a contribuţiei pentru pensii si sănătate la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu timp parţial de lucru si cei cu plata în acord, în scopul protejării si acestor categorii de salariaţi prin prisma drepturilor de pensii si de ocrotire a sănătăţii.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill