AcasăCodul munciiOG modificare Cod Fiscal - pentru contractele individuale de muncă cu timp...

OG modificare Cod Fiscal – pentru contractele individuale de muncă cu timp PARȚIAL se vor plăti contribuțiile sociale la nivelul unui CIM cu norma ÎNTREAGĂ

Multumita colegilor de pe grupul – Contabili pe Facebook – va informam ca, pe site-ul oficial al MFP a fost postat ieri un “Proiect de Ordonanță modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal” – ce isi propune urmatoarele:

– introducerea ca bază lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, la acest nivel.

Astfel, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat. Potrivit MFP – au fost identificate anumite situații, în care se află salariații, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Potrivit MFP – măsura are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă.

Astfel, angajatorul datorează contribuții sociale utilizând o baza de calcul diminuată față de cea reală. În vederea eliminării unei astfel de practici, a „muncii la gri”, la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, se va lua în calcul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

PENTRU A DESCARCA TEXTUL PROIECTULUI DE O.G. – CLICK AICI

Potrivit MFP – astfel, se asigură plata de către angajator a contribuţiei pentru pensii si sănătate la nivelul salariului minim pentru salariaţi în scopul protejării acestora prin prisma drepturilor de pensii si de ocrotire a sănătăţii.

Totodată, prin măsura propusă se elimină și inechitățile existente față de angajatorii care încheie în mod corect contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură angajaților proprii salariul minim brut pe țară, ceea ce le asigură și prestații în sistemul de pensii.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

10 COMENTARII

  1. FELICITARI! Sunt destui agenti economici si persoane fizice care au ocolit contributia la bugetul general consolidat al statului, sprijiniti de legislatia facuta in graba.

  2. bravo,atatea contracte pt. norma de 1h. sa dispara astea sa se duca la negru si sa apara una pt. un cim de 8h/zi.mare filozofie.sau sa dispara de tot ,cel care are un srl si un cim sa renunte la cim si sa ramana doar cu dividendele si asa acestea nu prea sunt impozitate !iar la pensie isi va plati vechimea cu 1-2 ani inainte de pensie si gata! pt. sanatate din nou …nimic!acum fiind sincer nu mi se p[are corect sa platesc niste impozite la o suma pe care eu nu o castig chiar nu mi se pare constitutional!

  3. Daca un srl nu are program si activitate pentru ca sa-si poata plati un salariat cu norma intreaga,ca e foarte mica activitatea lui ,ca asa permite legea sa ai microentitate,ce sa faci il distrugi pe acel srl cu indicatorii foarte mici( cifra afaceti,total active,numar mediu de personal) Tot guvernele au introdus sistemul cu microentitati si microintreprinderi caci cele mici ,mijlocii si mari nu sunt rentabile;
    cred ca se va stimula munca la gri/negru si mai mult. Din calculele dumnavoastra statistice ale guvernului reies ca s-au inmultit contractele de munca cu timp partial in ultimii ani tot datorita faptului ca guvernele desi se lauda ca a creat locuri de munca,
    activitatea n-a fost stimulata sa se dezvolte, firmele din 2002 incoace, majoritatea au mers tot in restrangerea activitatii nu spre extinderea activitatii lor ,fapt care a dus cum ati demonstrat, la micsorarea numarului contractelor de munca cu norma intreaga si la cresterea munarului contractelor de munca cu timp partial, oamemii
    fiind nevoiti sa apeleze si la astfel de contracte cu castiguri mai mici ca sa-si poata continua viata.Acum un om daca are doua sau mai multe contracte de munca cu timp partial ce veti face ,angajatorii acestuia ii veti obliga sa plateasca contributia de asigurari sociale pentru pensii si cea pentru asigurari sociale de sanatate pentru fiecare loc de munca partial al acelui om /salariat? Pe acel om nu-l va mai angaja
    nici o firma , va angaja numai elevi ,studenti, ucenici, pensionari si alte persoane pentru care dumneavoastra in ordonanta ii mentionati ca fiind cazuri exceptate de la obligatia angajatorilor de ale plati cele doua contributii sociale cele mai importante.
    Sau daca nu va apela la acele exceptii, angajatorii vor recurge la munca platita la negru……Nu stiu ce se va intampla cu tara noastra ca in ultimii ani doar cateva ocupatii mai sunt sau sfere de activitate mai functioneaza acceptabil : comertul, activitatea de jurnalism si realizatori de alte emisiuni cum ar fi de divertisment in mass media
    (radiouri,televiziuni.ziare reviste) si activitatea de cantareti si instrumentisti de muzica populara si ceva in domeniul jocurilor de noroc si pariurilor sportive….

  4. Scrie in comentariul postat cu putin timp in urma ” Comentariul tau asteapta aprobarea! ” Intreb ,a cui aprobare? S- a reintrodus cenzura si numai daca convine celor care au intocmit proiectul de ordonanta de guvern imi aproba comentariul sau daca convine celor ce au transmis comentatiul legat de OG care vrea sa fie pusa in aplicare incepand cu cu veniturile lunii august 2017.

  5. buna ziua,

    dragi colegi astia au innebunit , am niste nervi …..astia nu stiu cum este sa ai un SRL mic si sa incerci sa supravietuiesti cu sacalii astia si incompetenti care au schimbat CODUL fiscal de nici ei nu mai stiu cum este bine dupa bunul lor plac …..au facut schimbari intr-un an de au dat totul peste cap…..tin ei contabilitatea ca sa stie cu ce se confrunta un contabil si un patron cu aceste modificari aiurite ….NU ….DIN CREION SI DIN GURA SUNTEM BUNI TOTI….PRACTICA NE OMOARA….FRATILOR SACUL ESTE GOL DE MULT SI INCEPEM SA PUNEM BIRURI PE CEI CARE MUNCESC SI ARUNCA PRAF IN OCHI PENSIONARILOR SI NOUA CA O SA NE AJUTE LA PENSII …..CARE PENSII ?DNA OLGUTA….?
    UNDE SUNT SPECIALISTII BUNI DIN FINANTE CARE SA LE DESTUPE CAPUL ….UNDE ….SUNT INLATURATI CA DE….DA SA PLECE TOTI TINERII DIN TARA MAI BINE SA-SI BATA JOC UN STAIN DE EI DECAT STATUL UNDE SAU NASCUT…..APA DE PLOAIE CA AU VENIT TINERI LA GUVERN , CA LE DAU AFACERI PE 2 LEI….HAI CA DEJA AM TENSIUNE PESTE 20….SI PENTRU CE CA NU STIM CUM SA SUPRAVIETUIM INTR-O TARA AIURITA DE UNII SI DE ALTII…..DA NOI NE ENERVAM, IESIM IN STRADA SI EI ISI VAD TOT DEALE LOR…..SUSTINUTI DE PENSIONARI NU TOTI DAR MAJORITATEA…..A APROPO DNA OLGUTA….CUM ESTE ECHITABIL CEEA CE FACETI EX. UN PENSIONAR CARE ZI DE ZI A FOST LA MUNCA S-A TREZIT DE DIMINEATA ARE O PENSIE DE 1400 LEI BINE EX. ESTE MARE SI UNUL CARE NU A MUNCIT IN VIATA LUI S-A TREZIT LA 12 …ARE PENSIE SOCIALA 700 …..HELOO…..TREZIREA ….SUNTETI FOARTE ECHITABILI SI CORECTI…

  6. Eu inca nu imi imaginez cum voi explica unei Asociatii de proprietari cu 20apartamente ca trebuie sa plateasca atata pentru o femeie de serviciu…. probabil o vor da afara si vor iesi pe rand cu maturica fiecare. Se incurajeaza munca sociala!

  7. Ma adresez blogului de contabilitate al” http://www.cabinetexpert.ro“,

    De unde ati scos ca se plateste si contributia de as. soc. de sanatate datorata
    de angajatori sau persoane asimilate acestora, pentru veniturile obtinute in baza unul contract part-time, tot la nivelul unui salariu minim garantat in plata ,caci in OG 4/20.07.2017 SI IN PROIECTUL DE ORDONANTA PE CARE DVS. MI L-ATI TRIMIS IN 15.07.2017 CU ASEMENEA COMENTARIU NASTRUJNIC, NU E PREVAZUTA SI ACEASTA CONTRIBUTIE (CASS 5.2%) Este prevazut acest mecanism de colectare la stat doar pentru contributia de asigurari sociale datorata de angajator (CAS 15.8%) pentru pensii.De unde asemenea interpretare a textului actului normativ,sau eu sunt un bucher si nu stiu ce inseamna cele doua contributii,CAS si CASS, si nu stiu sa interpretez un text legislativ? Rog un punct de vedere din partea dvs. daca nu inseamna ca ne dezinformati si nu stiu cine va va mai viziona blogul.

  8. Domnul Cojanu Nicolae are dreptate.Am gasit discutiile pt ca de ceva timp incerc sa aflu acelasi lucru.Si in intrebarile inaintate catre ANAF,ANAF-ul nu observa acel CASS care nu este specificat in Ordonanta.
    Este vorba doar de CAS/Eu asa inteleg…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!