AcasăGeneralDespre factură - cum a apărut, istoricul recent din Romania, plus (foarte...

Despre factură – cum a apărut, istoricul recent din Romania, plus (foarte important) recomandări de la noi

Potrivit istoricilor, factoring-ul a aparut din necesitatea finanțarii comerțului, în special a comerțului internațional. Se spune ca factoringul provine din vechea cultură mesopotamiană, care continea o serie de reguli de factoring conservate în Codul lui Hammurabi.

Sărind câteva mii de ani, spre anii 1400, găsim profesioniștii care foloseau factoring-ul pentru a împrumuta bani celor ce expediau cereale în întreaga lume. Apoi, în anii 1600 și 1700, coloniștii au obținut finanțare de la bancheri din Londra înainte de a pleca în călătoria lor în ocean către Lumea Nouă, tot prin intermediul unor operatiuni de factoring.

Practic, factura este un document contabil emis de o companie (furnizorul), către o altă companie sau persoană (clientul), document ce conține lista cu produsele vândute sau serviciile prestate clientului de către furnizor. O factură mai conține datele de identificare fiscală a clientului, datele furnizorului, cota de TVA, precum și prețul, cantitatea și valoarea fiecărui produs vândut.

PENTRU ACCES LA UN PROGRAM SUPER BUN, CARE CONTINE TOT CE TREBUIE PENTRU A GENERA O FACTURA (CARE ARATA SI BINE, CA ASPECT) – VA RECOMANDAM CU PLACERE – SMART BILL.

În România, înainte de 1 ianuarie 2007, facturile erau documente tipizate, emise, înseriate și numerotate de Ministerul Finanțelor Publice și Imprimeria Națională. Practic, nu puteai emite facturi din Excel, sau alte soft-uri. Persoanele juridice din România cumpărau facturile emise de Imprimeria Națională prin diverși distribuitori sau tipografii. Facturile erau în format A4 sau A5. Un facturier reprezenta un carnet de 50 de facturi.

Facturile conțineau câmpuri ce trebuiau completate de către agenții economici. Informațiile erau completate în general manual, cu pixul. Companiile mai mari, sau nu neapărat, aveau programe de facturare ce imprimau informațiile unei facturi exact în locurile libere din șablonul tipizat oficial. Mda, cam nasol, daca ne gandim la cum se lucreaza acum 🙂 .

Începând cu data integrării României în UE (la 01 ianuarie 2007), a fost modificat si art. 155 din Codul fiscal. Astfel, facturile și chitanțele emise de către firmele românești nu mai sunt documente cu regim special emise de Imprimeria Națională sau tipografii autorizate, pot fi acum emise de fiecare firmă în parte, atât timp cât conțin informațiile obligatorii reglementate prin art. 155 din Codul Fiscal.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

In acest context, au inceput sa apara pe piata si o serie de companii, care au inceput sa produca soft-uri de factuare, adaptate la nevoile actuale ale economiei, de regula soft-uri ce se instalau direct pe PC.

Odata cu dezvoltarea internetului, au inceput sa apara si intreprinzatori care au dezvoltat programe de facturare si gestiune in sistem cloud, bazandu-se pe ideea ca firmele sunt tot mai preocupate de protectia datelor lor, dar si pe ideea ca orice antreprenor este in miscare tot timpul si vrea sa factureze din orice loc.

VA RECOMANDAM CU PLACERE – SMART BILL – UN PROGRAM SUPER BUN, CARE SE BAZEAZA PE STRCTURA CLOUD – AVAND IN PLUS SI APLICATII DEDICATE PENTRU ANDROID SI iOS.

Evoluand continuu, producatorii de soft de facturare au ajuns in anii 2016-2017 sa dezvolte si aplicatii pentru terminalele mobile, pentru a veni si mai aproape de nevoile antreprenorilor, care pot factura acum prin intermediul telefonului din buzunar (vezi recomandarea de mai sus).

Cam atat pentru astazi. Daca mai gasim si alte informatii interesante despre factura-factoring – o sa vi le supunem atentiei. Numai bine.

Sursa (pentru o serie de informatii) – Wikipedia


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

2 COMENTARII

  1. Cred ca ar fi bine să stergeți ori partea cu factoring-ul, ori partea cu facturarea (caz în care modificați titlul articolului).
    Așa cum este acum, facând confuzie între facturare și factoring, nu faceți altceva decât să va discreditați și să provocați ilaritate.
    Iar dacă vreți să scrieți despre facturare, aici găsiți și câteva informații despre acest subiect: http:// infokam.eu /blog/2017/05/24/despre-impunerea-formelor-fara-a-ntelege-fondul/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura