AcasăTVA - modificari si noutatiANAF - în atenția contribuabililor care aplică regimul special pentru agricultori și...

ANAF – în atenția contribuabililor care aplică regimul special pentru agricultori și realizează livrări intracomunitare de bunuri agricole

ANAF informează contribuabilii care realizează venituri din agricultură şi aplică regimul special pentru agricultori că, în MO nr. 342/10 mai 2017, a fost publicat OPANAF nr. 1381/2017, prin care se completează formularul (091) utilizat pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, cu rubrici destinate persoanelor care aplică regimul special pentru agricultori şi care efectuează livrări intracomunitare de bunuri agricole.

Începând cu data de 1 ianuarie 2017 a fost introdus în Codul fiscal un regim TVA special pentru agricultori persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activităţi/servicii agricole.

În baza acestor prevederi, nu deduc TVA pentru achiziţii şi nu colectează TVA pentru vânzări, indiferent de plafonul realizat, în schimb, primesc o compensaţie în cota forfetară pentru acoperirea taxei aferente achiziţiilor. Compensaţia se acordă gradual în cotă forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 si 8% în anul 2019.

Potrivit art. 315^1 alin.(12) lit. a) din Codul fiscal, în situaţia în care agricultorul care aplică regimul special, realizează livrări intracomunitare cu produse agricole, prestări de servicii intracomunitare, achiziţii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 10.000 euro, achiziţii de servicii intracomunitare, acesta are obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Având în vedere cele de mai sus, formularul (091) utilizat pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, a fost completat cu rubrici destinate persoanelor care aplică regimul special pentru agricultori şi care efectuează livrări intracomunitare de bunuri agricole.

Agricultorii care aplică regimul special sunt înscrişi într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligaţia de a menţiona achiziţiile efectuate de la agricultori într-o evidenţă distinctă şi îşi pot exercita dreptul de deducere/restituire a compensației în cotă forfetară achitată agricultorului, numai în măsura în care agricultorul este înscris la data livrării/prestării în Registrul agricultorilor care aplică regimul special.

Baza legală:

OPANAF nr. 1381/2017 privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (MO nr. 342 din 10 mai 2017)
Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura