ATENȚIE – avertisment ITM pentru angajatori și angajați (în caz de temperaturi extreme scăzute)

0
177

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber și respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 referitoare la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, Inspecția Muncii transmite un avertisment pentru angajatori și angajați în caz de temperaturi extreme scăzute .

Măsurile minimale pe care angajatorii sunt obligați să le ia pentru activităţile în aer liber sunt:

– distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 –1 litru/persoană/schimb;
– acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000: reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Pentru constatarea nerealizării măsurilor prevăzute mai sus, inspectorii de muncă vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege.

”Când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori angajatorii trebuie să ia măsurile prevăzute de lege și pe care le amintim în fiecare an. Iar salariații au obligația să se conformeze acestor măsuri, în primul rând pentru propria lor protecție, securitate și sănătate la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.” Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Sursa (cu multumiri) – ITM Caras-Severin

Articolul precedentContract individual de muncă – model oficial 2017 (editabil și gratuit)
Articolul următorGhid de completare a formularului M500 – oficial

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.