Măsuri pentru diminuarea risipei alimentare – neluarea măsurilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă

0
145

ANAF informează contribuabilii că în Monitorul Oficial al României nr. 934 din 17 noiembrie 2016 a fost publicata Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Conform legii, prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.

Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, cum ar fi:

– măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei pe lanţul agroalimentar;
– măsuri de vânzare cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum conform legislaţiei in vigoare
– măsuri privind transferul alimentelor aproape de expirarea datei limite de consum prin donare sau sponsorizare cu respectarea condiţiilor de igiena precum si a cerinţelor privind temperatura de păstrare si etichetare.
– măsuri pentru redirecţionarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale conform regulamentelor UE in acest sens.
– măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificării lor prin transformarea in compost sau biogaz cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru protecţia mediului.
– măsuri privind dirijarea către o unitate de neutralizare a produselor ramase după parcurgerea etapelor menţionate mai sus.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Operatorii economici pot oferi către asociaţii şi fundaţii alimentele aflate aproape de expirare contra unei sume maxime de 3% + TVA din preţul de achiziţie. Asociaţiile şi fundaţiile pot comercializa alimentele primite cu maximum 25%+TVA din preţul de achiziţie.

Neluarea măsurilor de prevenire a risipei alimentare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă:

a) de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru microîntreprinderi;
b) de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii;
c) de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru întreprinderile mari.

Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la publicare, urmând ca în acest interval să fie emise şi norme metodologice de aplicare.

Baza legală: Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare (Monitorul Oficial nr. 934 din 21 noiembrie 2016).

Sursa – cu multumiri – Administraţia judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.