Salariul minim creste cu 19% de la 1 mai 2016. Ce trebuie sa facă angajatorii – obligații și termene

0
181

ANAF informeaza contruibuabilii ca – salariul minim brut pe economie va creste de la de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, incepand de duminica, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra in vigoare de la sfarsitul acestei saptamani, trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL.

Potrivit unei hotarari de guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.

UPDATE 04.05.2016 – ATENȚIE – Inspecția Muncii a publicat o versiune nouă a aplicației Revisal (vers. 6.0.5) – CLICK AICI

Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane in intretinere va creste de la 785 de lei la 925 de lei.

Majorarea salariului minim pe economie pune presiune in primul rand pe mediul privat, in conditiile in care marea majoritate a bugetarilor castiga remuneratii mai mari de 1.250 de lei brut.

Astfel, conform Guvernului datelor de la nivelul lunii decembrie 2015, dintr-un total de aproximativ 1.131.600 salariati platiti cu salariul minim pe economie, doar 39.322 erau angajati in sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrand in sectorul concurential.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Costurile pentru angajatori

La un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, un angajator trebuiae sa cheltuiasca, de fapt, aproximativ 1.538 de lei, incluzand contributiile sociale pe partea angajatorului.

La salariul minim brut actual, de 1.050 de lei, costurile totale pentru angajator sunt de 1.292 de lei. Asadar, noua majorare salariala generează o crestere de costuri de aproape 250 de lei la fiecare salariat angajat.

Angajatorii care isi platesc angajatii cu salarii sub remuneratia minima risca amenzi contraventionale de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in neregula.

Si dupa aceasta majorare, salariul minim din Romania ramane penultimul ca valoare in Uniunea Europeana, cel mai scazut fiind in Bulgaria.

In schimb, statul ar putea castiga pe seama contributiilor la pensie si la sanatate si-a impozitelor pe venit din zona privata, precum si pe seama amenzilor de circulatie, avand in vedere ca 1 punct – amenda inseamna 10% din salariul minim brut pe economie.

Procedura pentru majorarea salariului minim brut

Modificarea salariilor angajatilor, in vederea actualizarii in cazul remuneratiilor minime brute, trebuie inregistrata in sistemul electronic REVISAL – o aplicatie informatica pentru inregistrarea informatii privind raporturile de munca intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea catre baza de date nationala de Inspectia Muncii.

Actualizarea salariului minim se poate face online, fie prin sistemul pus la dispozitie de Inspectia Muncii, fie prin programe proprii.

Actualizarea salariului minim se poate face prin act aditional la fiecare contarct individual de munca sau printr-o decizie colectiva emisa de angajator.

Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (cu anexă) – începând cu 01.05.2016 (model) – click aici

Aceasta abordare este justificata de prevederile Codul muncii, art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5, in care se precizeaza ca „orice modificare” a salariului de baza impune incheierea unui act aditional la contract, intrun termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Angajatorul, prin intermediul unui angajat desemnat prin decizie scrisa a acestuia in acest sens (cu atributii de personal si resurse umane), face actualizarea salariului in REVISAL.

Patronii pot apela si la serviciile de completare si transmitere a registrului angajatilor oferite de firme specializate, urmând să informeze ITM in termen de trei zile lucratoare de la data incheierii contractului.

Reamintim ca, potrivit Hotararii de Guvern 500/2011, toti angajatorii au obligatia sa infiinteze un registru general de evidenta a salariatilor.

Acest registru trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca de care apartine angajatorul.

Documentul cuprinde:

· elementele de identificare ale tuturor salariatilor,
· data angajarii,
· functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative,
· tipul contractului individual de munca,
· salariul,
· sporurile si cuantumul acestora,
· perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca,
· perioada detasarii,
· data incetarii contractului individual de munca.

Angajatorul pastreaza la sediul sau social registrul general de evidenta a salariatilor si trebuie sa-l puna la dispozitia inspectorului de munca sau oricarei alte autoritati care il solicita.

Angajatorii care se abat de la aceste obligatii risca amenzi contraventionale intre 5.000 si 8.000 de lei.

BAZA LEGALA – Hotărârea Guvernului Romaniei numarul 1017/30.12.2015 (Monitorul Oficial numarul 987/31.12.2015)TEXT INTEGRAL

Sursa (cu multumiri) – AJFP Maramures

Articolul precedentPrevenirea și combaterea cauzelor stresului profesional – precizari oficiale ITM
Articolul următorBilanț ONG la 31.12.2015 – Raport gestiune, Raport cenzori, Hotărâre AGA, Declarație bilanț (modele)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.