Termenul limita pentru corectarea situaţiilor financiare anuale şi raportărilor contabile anuale depuse pentru anul 2014

0
148

Pentru a se asigura informaţiile necesare determinării corecte a bazei de date privind indicatorii economico-financiari ai României, ANAF informează contribuabilii cu privire la publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 274 din 12 aprilie 2016, a Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial.

Termenele limita pentru corectarea situaţiilor financiare anuale şi raportărilor contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial sunt următoarele:

– Pentru corectarea raportărilor aferente exerciţiului financiar al anului 2014, termenul de depunere a acestor raportări este cel târziu pana la data de 29 aprilie 2016.
– Incepand cu exercitiul financiar 2015 corectarea raportarilor anuale se poate face pana la finele anului urmator celui la care se refera raportarea.

Procedura se aplică atat în cazul operatorilor economici cat şi in cazul persoanele juridice fără scop patrimonial prin depunerea numai la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice unui alt set de situaţii financiare anuale, respectiv raportări contabile anuale, pentru aceeaşi perioadă de raportare cu cea corespunzătoare depunerii iniţiale în format electronic, editate cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, astfel se generează un fişier de tip PDF, având ataşat un fişier xml, care conţine datele de identificare a entităţii, precum şi un fişier cu extensia zip., semnate potrivit legii.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Entităţile care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, aprobate prin Ordinul viceprimministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificările şi completările ulterioare, corectează erorile contabile conform prevederilor pct. 134 din reglementările respective in cazul corectării acestora nu poate fi depus un alt set de situaţii financiare anuale/raportări
contabile anuale corectate.

Lista erorilor ce pot fi corectate prin depunerea unui nou set de documente:

– denumirii entităţii raportoare;
– activităţii CAEN (denumire clasă CAEN şi/sau cod CAEN);
– formei de proprietate;
-numărului de salariaţi şi/sau a altor indicatori raportaţi prin formularul „Date informative”.
– transmiterea electronică de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale în loc de declaraţie de inactivitate, precum şi transmiterea electronică a declaraţiei de inactivitate în loc de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale;
– transmiterea electronică de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale folosind un format de raportare cuprins în programul de asistenţă, diferit de cel corespunzător tipului de entitate sau netransmiterea electronică a tuturor documentelor prevăzute de lege (raportul administratorilor, declaraţia pe propria răspundere, raportul auditorului statutar etc.).

UTIL – Modul în care se pot corecta erorile din situațiile financiare anuale – info oficial ANAF – click aici

Operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial poartă întreaga răspundere pentru situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale redepuse.

Corectarea de către operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial a erorilor constatate nu exonerează entităţile respective de sancţiunile contravenţionale prevăzute de legea contabilităţii.

Sursa (cu multumiri) – Direcţia Generală Regională a Finantelor Publice Galaţi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.