Impunerea veniturilor din închirierea de camere în scop turistic – INFO OFICIAL 2015

1
222

Contribuabilii, persoane fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personală având o capacitate de cazare între una si cinci camere inclusiv, datorează un impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit.

Norma de venit anual pentru închirierea de camere în scop turistic pentru anul 2015 pentru categoriile de localităti din fiecare judet în care sunt amplasate locuintele proprietate personală – este stabilita de AJFP-urile locale ca suma/lei/cameră indiferent de categoria localitătii si amplasamentul locuintei.

Documentatie

Contribuabilii care desfăsoară activităti de închiriere de camere în scop turistic, au obligatia de a depune la organul fiscal competent formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat/norma de venit” si vor completa anexa la declaratie „Fisa capacitătii de cazare” cu informatiile necesare în vederea stabilirii impozitului anual datorat, până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăsurat activitate si în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activitătii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Important! Contribuabilii care au depus declaratii de venit estimat în lunile noiembrie si decembrie au obligatia să depună formularul 200 până la 25 mai a anului următor, celui de realizare a venitului.

Termene de plată

Impozitul anual datorat se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul se virează la bugetul de stat în două transe egale: 50% până la 25 iulie inclusive si 25 noiembrie inclusiv. De asemenea, pentru veniturile din activităti de închiriere de camere în scop turistic, se datorează si contributia de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5%, aplicată asupra normei anuale de venit, iar plata acesteia se efectuează în două rate egale, până la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ajustarea normelor

Norma de venit anual, se ajustează prin diminuare cu maxim 30%, pentru:
– locuintele situate în mediul rural;
– camerele de locuit situate în constructii din lemn;
– camerele care nu sunt dotate cu instalatie de apă, canalizare si de încălzire proprii sau comune;
– camerele care nu sunt dotate cu instalatii sanitare proprii;
– camerele care au suprafata mai mică de 10 mp;
– camerele care au mai mult de două locuri de cazare.

Norma anuală de venit se reduce proportional astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată, tinând cont de data la care au intervenit următoarele situatii:

– începerea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;
– încetarea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;
– întreruperile temporare datorate unor accidente, spitalizării si altor cauze obiective, inclusiv cele de fortă majoră, dovedite cu documente justificative.

În cazul în care, în cursul anului, contribuabilii care desfăsoară activităti de închiriere de camere în scop turistic situate în locuinte proprietate personală depăsesc capacitatea de cazare de 5 camere, au obligatia ca, în termen de 15 zile de la producerea evenimentului, să depună formularul 220 pentru determinarea venitului în sistem real pentru toate camerele pe care le închiriază în scop turistic.

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Vâlcea

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.