Comunicarea la organul fiscal competent a pro-ratei provizorii care va fi aplicata în anul 2015 – termen limita

0
188

Dupa cum cunoasteti din anii trecuti, persoanele impozabile cu regim mixt de TVAcare efectuează atât operaţiuni care dau drept de deducere cât şi operaţiuni care nu dau drept de deducere a taxei pe valoarea adăugată – trebuie sa stie urmatoarele:

26 ianuarie 2015 este termenul limită de comunicare la organul fiscal competent a pro – ratei provizorii care va fi aplicata in anul 2015 precum si modul de determinare a acesteia.

Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru anul 2015 este :

• pro-rata definitivă, determinată pentru anul 2014.
SAU
• pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul 2015, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent.

Temei legal : alin. (9) al art. 147 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

SursaDGFP Galati

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INFO SUPLIMENTAR – via DGFP Valcea

In cazul achiziţiilor pentru care nu se cunoaşte destinaţia, respectiv dacă vor fi utilizate pentru realizarea de operaţiuni care dau drept de deducere sau pentru operaţiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proporţia în care sunt sau vor fi utilizate pentru operaţiuni care dau drept de deducere şi operaţiuni care nu dau drept de deducere, se evidenţiază într-o coloană distinctă din jurnalul pentru cumpărări, iar taxa deductibilă aferentă acestor achiziţii se deduce pe bază de pro-rata.

Potrivit art. 147 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cel mai târziu până la 26 ianuarie 2015 inclusiv, contribuabilii trebuie să comunice organului fiscal competent pro-rata provizorie care va fi aplicată în anul curent la determinarea taxei pe valoarea adăugată deductibile, precum şi modul de determinare a acesteia.

Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru un an este pro-rata definitivă, determinată pentru anul precedent, sau pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul calendaristic curent, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent.

În cazul unei persoane impozabile nou-înregistrate, pro-rata aplicabilă provizoriu este pro-rata estimată pe baza operaţiunilor preconizate a fi realizate în timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicată cel mai târziu până la data la care persoana impozabilă trebuie să depună primul său decont de taxă pe valoarea adăugată.

Baza legală: art. 147 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Articolul precedentCooperarea administrativă în domeniul TVA şi efectele acesteia în combaterea fraudei fiscale
Articolul următorModel editabil (Excel) pentru Planul de Conturi valabil din 01.01.2015 – util

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.