Declararea contribuabililor inactivi/reactivati si evidenta acestora – info oficial

0
161

Dupa cum stiti, in în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 535/18.07.2014, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală nr. 1.847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 781 din Codul de Procedură Fiscală, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Prin ordinul mentionat mai sus, au fost aprobate procedurile:

– privind declararea contribuabililor inactivi potrivit art. 78^1 alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;
– de reactivare a contribuabililor declarati inactivi;
– de îndreptare a erorilor materiale;
– de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi a contribuabililor radiati.

Formularistică

Prin Ordinul nr. 1.847/2014, s-au aprobat modelul si continutul formularelor:
– Decizie de declarare în inactivitate, cod M.F.P. 14.13.26.90;
– Decizie de reactivare, cod M.F.P. 14.13.26.91;
– Decizie de îndreptare a erorii materiale, cod M.F.P. 14.13.26.92;
– Decizie de respingere a cererii de reactivare/îndreptare a erorii materiale, cod M.F.P. 14.13.26.93;
– Notificare privind îndeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv, potrivit prevederilor art. 78^1 alin. (1) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările si completările ulterioare, cod M.F.P. 14.13.07.99/1;
– Notificare privind neconcordante între documentele furnizate si evidenta fiscală, cod M.F.P. 14.13.07.99/2;
– Aviz privind propunerea de declarare în inactivitate potrivit art. 78^1 alin. (1) lit. b)/lit. c) din Codul de procedură fiscală/de reactivare/de îndreptare a erorii materiale, pentru organelle de inspectie fiscală, cod M.F.P. 14.13.26.99a;
– Aviz privind propunerea de declarare în inactivitate potrivit art. 78^1 alin. (1) lit. c) din Codul de procedură fiscală/de reactivare/de îndreptare a erorii materiale, pentru Directia general antifraudă fiscală, cod M.F.P. 14.13.07.99/d.i.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Organizarea registrului contribuabililor inactivi/reactivati

Registrul contribuabililor inactivi/reactivati se organizează la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscală, este public si se afisează pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, la sectiunea Informatii publice.

Competenta pentru declararea stării de inactivitate fiscală, reactivare si îndreptarea erorilor, conform art. 78^1 din Codul de procedură fiscală, revine directiilor generale regionale ale finantelor publice, respectiv Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, la propunerea compartimentelor cu atributii în domeniul gestionării registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale în a căror evidentă fiscală sunt înregistrati contribuabilii, a organelor de inspectie fiscală sau Directiei generale antifraudă fiscală, după caz.

Alte precizări

Pe perioada cât contribuabilii sunt declarati inactivi, le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. Contribuabilii declarati inactivi nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare si de impunere din oficiu pentru nedepunerea declaratiilor.

Contribuabililor declarati inactivi li se anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, începând cu data comunicării deciziei de declarare în inactivitate. Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA datorită declarării inactivitătii fiscale la reactivare sunt înregistrate din oficiu în scopuri de TVA de către organul fiscal competent.

Înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data reactivării. Înscrierea si scoaterea inactivitătii fiscale în/din evidenta cazierului fiscal al contribuabilului si al reprezentantilor legali ai acestuia se fac potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicată, cu modificările si completările ulterioare.

La data publicării ordinului mentionat mai sus se abrogă Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală nr. 3.347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art. 78^1 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 754 din 26 octombrie 2011, cu modificările si completările ulterioare, si Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală nr. 575/2006 privind stabilirea conditiilor si declararea contribuabililor inactivi, cu modificările si completările ulterioare.

Contribuabilii declarati inactivi potrivit procedurii aplicabile înainte de intrarea în vigoare a ordinului mentionat mai sus îsi păstrează această calitate până la îndeplinirea conditiilor de reactivare prevăzute de lege.

Sursa (cu multumiri) – AJFP Valcea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.