AcasăCodul munciiPrecizări privind acordarea zilei libere pentru îngrijirea copilului – Legea 91/2014

Precizări privind acordarea zilei libere pentru îngrijirea copilului – Legea 91/2014

În Monitorul Oficial nr. 496/03.07.2014 a fost publicată Legea 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului, cu principalele prevederi:

1. Angajatorii din sectorul public şi cei din sectorul privat sunt obligaţi să acorde angajaţilor ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, zi pentru care nu există obligaţia plăţii drepturilor salariale.

2. Titularii dreptului la ziua liberă sunt părinţii, respectiv reprezentanţii legali ai copilului, asiguraţi în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

3. În vederea obţinerii zilei libere, angajatul va depune cererea cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte nu a solicitat ziua liberă şi nici nu o va solicita.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

4. Ulterior efectuării zilei libere, angajatul va justifica prezenţa la medic prin acte doveditoare eliberate de medicul de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat.

5. Pentru persoanele cu până la 2 copii se acordă o zi liberă pe an, iar pentru persoanele cu mai mult de 3 copii se acordă 2 zile libere anual, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. Sunt consideraţi copii minori aflaţi în îngrijirea şi întreţinerea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

6. În cazul mai multor cereri simultane din partea angajaţilor, pentru acordarea zilei libere, care depăşesc 5% din numărul total de angajaţi, angajatorul va programa, prin rotaţie, zilele lucrătoare libere, astfel încât să nu îi fie afectată activitatea.

Sursa – AJFP Vrancea


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura