Angajatorul are obligaţia în baza art. 16 (alin.3) din Codul muncii, să înmâneze un exemplar din contractul individual de muncă salariatului

0
217

Urmare a creşterii numărului de reclamaţii, având ca obiect diferenţele constate de angajaţi, între contractele individuale de muncă încheiate şi semnate cu angajatorii şi elementele transmise în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor ( REVISAL), ITM face urmatoarele precizari.

Situaţiile cele mai des întâlnite, sunt cele legate de data începerii activităţii, respectiv, salariatul lucrează de la o anumită dată, în REVISAL fiind transmisă ca dată de începere a activităţii o dată ulterioară, mult mai târziu decât data reală.

O altă situaţie întâlnită, este cea legată de norma de muncă. În cazul acesta salariatul semnează un contract individual de muncă, fără a fi atent la datele înscrise în contract, angajatorul transmiţând în REVISAL un contract cu timp parţial, să spunem de 4 ore/zi, 20 de ore/săptămână, în realitate salariatul lucrând 8 ore/zi sau chiar mai mult, fără a şti că în realitate are un contract cu timp parţial.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Este bine de ştiut de către salariaţi că, angajatorul are obligaţia în baza art. 16 alin.3 din Codul muncii, să înmâneze un exemplar din contractul individual de muncă salariatului, anterior începerii activităţii.

Pe cale de consecinţă, ITM recomandă salariaţilor interesaţi, să se prezinte la sediul fiecarui Inspectoratului Teritorial de Muncă, cu actul de identitate, în vederea informării asupra situaţiei contractului individual de muncă.

Totodată recomandăm salariaţilor să îşi verifice perioadele de stagiu de cotizare la cele trei fonduri, respectiv, contribuţiile la pensie, sănătate şi şomaj.

Sursa (cu multumiri) – ITM Maramures

Articolul precedentSinteza saptamanii 05.05.2014 – 09.05.2014 – clarificari probleme contabile si fiscale, info termene in mai 2014, resurse bilant, etc.
Articolul următorClauzele contractului individual de muncă şi autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.