AcasăTVA - modificari si noutatiATENTIE - contribuabilii care nu vor sa mai aplice sistemul "TVA la...

ATENTIE – contribuabilii care nu vor sa mai aplice sistemul “TVA la incasare” trebuie sa depuna o NOTIFICARE pana la 25 decembrie 2013

O noutate fiscala importanta aparuta in cursul lunii decembrie 2013, a fost introducerea optiunii asupra sistemului TVA la încasare, odata cu aparitia OUG 111/2013text integral aici.

Potrivit OUG 111/2013info oficial aici – orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunţa la aplicarea sistemului oricând în cursul anului, prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent între data de 1 şi 25 ale lunii.

UPDATE 14 IANUARIE 2014 – Notificare 097 – privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului tva la încasare (model editabil Excel) – CLICK AICI

UPDATE – se pare ca am iscat discutii ample pe aceasta chestiune, in sensul ca unii colegi spun ca au sunat la ANAF si ca notificarea se depune pana la 25.01.2014, iar altii au sunat si nu se stia nimic de aceasta problema. Avem si o situatie in care o colega de pe pagina de Facebook chiar le-a depus si ANAF-ul le-a primit. Revenim cand o sa aflam mai multe.

In acest sens va propunem un model editabil al notificarii, intrucat D 097 nu mai corespunde optiunii curente pentru a nu aplica TVA la incasare. Speram sa va fie de folos.

PENTRU A DESCARCA MODELUL DE NOTIFICARE PROPUS DE NOI – FORMAT WORD (EDITABIL DECEMBRIE 2013) – CLICK AICI

Daca gresim cu ceva, va rog sa ne corectati, prin exprimarea opiniei la comentarii. Inca ceva – ajutati-ne cu semnalizari – in cazul in care modelul nostru este copiat de altii. Multumim.

14 COMENTARII

  1. OUG 111/2013. ‘”Orice persoană impozabilă care
    a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare și care nu
    depășește în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate
    renunța la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului,
    prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent între
    data de 1 și 25 ale lunii, cu excepția primului an în care a optat
    pentru aplicarea sistemului.”

    Nu cumva notificarea se depune incepand cu anul 2014???

  2. Pai…”cu exceptia primului an in care a OPTAT pentru aplicarea sistemului”, ceea ce insemna ca e valabil pentru cei care opteaza pt sistem, de acum incolo, nu pentru noi, cei care am fost varati cu forta in sistem. Ideea e, ce facem, descarcam formularul si fugim azi la finante, sau ce?

  3. Am sunat la Finante Cluj. Nu se poate depune notificarea numai in ianuarie 2014. Adica depun in ianuarie notificarea si nu mai aplic sistemul de tva la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare. Deci pentru cei care depun decont lunar, ar fi 01.02.2013, iar pentru cei cu decont trim. ar fi 01.04.2014.

  4. Toata lumea se agita sa depuna notificarea pentru iesirea din sistemul de TVA la incasare pana pe 25 decembrie 2013. Secretariatul Finantelor primeste hartia respectiva, pentru ca nu sunt nici ei mai “luminati” decat noi in ceea ce priveste aplicarea acestei ordonante. Dvs. ne si atentionati in titlul articolului ca trebuie sa depunem notificarea pana pe 25 decembrie.
    Totusi, daca in cuprinsul art. II al. 2, lit. b zice ca putem solicita oricand, IN CURSUL ANULUI 2014 iesirea din acest sistem, asta nu ne indica in mod clar faptul ca nu se poate face in decembrie?

    “(2) Persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplică sistemul TVA la încasare prevăzut la art. 1342alin. (3)–(8) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare:

    …………………………………………………………………………………………………….

    b) pot solicita oricând în cursul anului 2014, prin excepţie de la prevederile art. 1342alin. (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare prin depunerea unei notificări la organele fiscale competente, chiar dacă sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Organele fiscale competente operează radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea. Până la data radierii persoanele impozabile trebuie să aplice sistemul TVA la încasare;”

  5. Asa e cand toata lumea se cred admin sau expert contabil cu nspe ani de experienta (in somaj poate) si isi da cu parerea. Adevarul e ca daca intrebi 3 contabili despre o chestie, fiecare isi spune varianta lui iar fiscul pe a lui.
    Se vede din calitatea postarilor in forum. Foarte multi sunt varza in meserie si stiu ce spun.
    Nu mai interpretati voi legile, lasati pe fiecare sa le interpreteze.
    Pt admin, de unde ai scos modelul ala de notificare? Mi se pare copilaresc.
    Sper sa nu stergi postul asta. Ar trebui ca COntabilii (!) sa-l vada ca sa nu creada in tot ce se spune pe net de unu si altu.

  6. @IOIO – nu am spus niciodata ca noi suntem cei mai buni si ca toata lumea sa se ia dupa noi. blogul asta este pur informativ, GRATUIT, plus ca am spus de o mie de ori ca lumea trebuie sa citeasca si actul normativ.
    Respectam parerea ta si in ideea asta nu am sters nici comentariul.

    PS – te invitam sa ne propui spete si situatii – din experienta ta – pe care sa le folosim si pe blog.

  7. Da…clarific eu….notificarea se face pana pe 25.01.2014.Cine o va face, va ieși sau va intra începând cu 1 Februarie , daca e plătitor de TVA lunar, sau cu data de 1 Aprilie, daca e plătitor de TVA trimestrial…suficient de explicit?

  8. Daca ordonanta este publicata pe 23 decembrie 2013, si intra in vigoare de la 1 ianuarie, nu e logic sa depui declaratia 097 in ianuarie 2014 cu cifra de afaceri pe anul 2013? Este mai mult decat clar ca nu a facut ANAF model nu de 097 pe 24 decembrie 2013 cand toti erau cu colinda, la munte sau inveleau sarmale.
    Iar in ceea ce priveste ca se iau blogerii unii dupa alti, daca apare o lege, o hotarare de guvern nu e clar ca o preia toata lumea si toti o comenteaza in timp de o saptamana doua de la aparitie? Sau daca e un model de document intr-o lege sa il preia toti si sa il posteze? Nu vad ce ai putea copia de pe alt blog? Texte din Codul fiscal sau ce?

  9. Daca tot cereti date de contact in formularul de comentarii, va rog publicati-le pentru ca cei care citesc sa inteleaga corect despre ce este vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!