Dovada eliberată sindicatelor conform prevederilor art. 53 alin. 3 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată

0
184

Dovada va fi eliberată de către inspectorat şi va servi sindicatului in cauză pentru dovedirea condiţiilor de reprezentativitate la instanţa de judecată. In cuprinsul acesteia se vor menţiona toate documentele depuse la dosar sau eventual absenţa documentelor depuse la dosar.

Potrivit art. 51 alin. (2) din Legea nr. 62/2011 – privind dialogul social, republicată, îndeplinirea de către organizaţiile sindicale a condiţiilor de reprezentativitate se constată, la cererea acestora, de către instanţa care le-a acordat personalitate juridică, prin depunerea la instanţă a documentaţiei prevăzute la art. 52. din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 52 lit. C) din Legea nr. 62/2011 .republicată, dovada îndeplinirii condiţiilor de reprezentativitate la nivel de unitate, se face astfel:

a) copie a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de dobândire a personalităţii juridice de către sindicat şi a ultimei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de modificare a statutului şi/sau componenţei organului executiv de conducere;
b) declaraţie semnată de reprezentantul legal al sindicatului privind numărul total de membri;
c) dovadă privind numărul de angajaţi din unitate, eliberată de angajator;
d) dovada depunerii la inspectoratul teritorial de muncă a unei copii a dosarului de reprezentativitate.

Dovezile de reprezentativitate ale părţilor – in cazul Contractelor Colective de Munca (info oficial) – CLICK AICI

Conform art. 53 alin. (3) din actul normativ mai sus menţionat, anterior depunerii dosarului pentru obţinerea reprezentativităţii la judecătorie, sindicatele vor depune o copie scrisă şi una în format electronic a respectivului dosar la inspectoratul teritorial de muncă, care o va înregistra şi va emite dovadă în acest sens.

Având în vedere cele precizate menţionăm ca prevederile art. 53 reprezintă o obligaţie administrativa a sindicatului, dovada emisa in acest sens de către inspectoratul teritorial de muncă nu acordă reprezentativitate sindicatului. Astfel, inspectoratul teritorial de munca emite dovezile de depunere a actelor enumerate in lege in vederea obţinerii reprezentativităţii, si nu pentru «dovedirea condiţiilor de reprezentativitate la instanţa de judecata».

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Inspectoratele teritoriale de muncă au obligaţia să afişeze pe pagina de internet a instituţiei dosarul şi toate informaţiile cu privire la reprezentativitatea organizaţiilor sindicale şi patronale.
Pentru emiterea dovezii de reprezentativitate nu se percep taxe.

Sursa – ITM Dambovita

Articolul precedentSinteza saptamanii 02.09.2013 – 06.09.2013 – primele noutati contabil-fiscale din septembrie 2013
Articolul următorJocurile de noroc caracteristice cluburilor de poker – organizare si exploatare (info oficial)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.