Inregistrarea în scopuri de TVA la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata înregistrarea în scopuri de TVA

1
250

Dupa cum stiti deja, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1436/28.09.2012, publicat în M.O. nr. 688/05.10.2012text integral – s-a aprobat procedura de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b) – d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procedura se aplica pentru înregistrarea în scopuri de TVA la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9) lit. c) – e) din Codul fiscal.

Formularul în baza caruia persoanele impozabile solicita reînregistrarea în scopuri de TVA este formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) – d) din Legea n. 571/2003 privind Codul fiscal ”MODEL OFICIAL D 099 AICI .

____________________________________________________________

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au înscrise în cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din O.G. nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

– înregistrarea în scopuri de TVA, la cerere, se face numai daca a încetat situatia care a condus la anularea înregistrarii .
– documente necesare :

* formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) – d) din Legea n. 571/2003 priivnd Codul fiscal „
* certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale asociatilor / administratorilor persoanei imopozabile la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA.

Înregistrarea în scopuri de TVA se face cu data comunicarii deciziei de înregistrare în scopuri de TVA.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile carora le-a fost anulata înregistrarea în scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de TVA :

– documente necesare :

* formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) – d) din Legea n. 571/2003 privind Codul fiscal „ însotit de :
* toate deconturile de TVA (formular 300) nedepuse la termen , pe o perioada de 6 luni sau 2 trimestre calendaristice consecutive anterioare anularii înregistrarii în scopuri de TVA;
* o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa;
* certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale asociatilor / administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA, în cazul societatilor comerciale înmatriculate la registrul comertului.

Înregistrarea în scopuri de TVA se face cu data comunicarii deciziei de înregistrare în scopuri de TVA, care nu poate fi decât dupa o perioada de 3 luni de la data anularii înregistrarii în scopuri de TVA, potrivit art. 153 alin. (91) lit. c) teza a II- a din Codul fiscal.

____________________________________________________________

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile carora le-a fost anulata înregistrarea în scopuri de TVA pentru neevidentierea, în deconturile de taxa depuse, a niciunei operatiuni realizate

– documente necesare :

* formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) – d) din Legea n. 571/2003 privind Codul fiscal „ însotit de :
* certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale asociatilor / administratorilor persoanei imopozabile la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA.

ATENTIE – În situatia în care persoana impozabila nu depune o cerere de înregistrare în scopuri de TVA în maximum 180 de zile de la data anularii, organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reînregistrare în scopuri de TVA.

În cerere/formular 099 se va completa caseta corespunzatoare prin care persoana impozabila declara pe propria raspundere ca va desfasura activitati economice cel târziu în cursul lunii urmatoare celei în care a depus cererea de înregistrare. Înregistrarea în scopuri de TVA se face cu data comunicarii deciziei de înregistrare în scopuri de TVA.

Pentru stabilirea perioadei fiscale care urmeaza a fi utilizata pentru taxa pe valoarea adaugata persoana impozabila va înscrie în formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) – d) din Legea n. 571/2003 privind Codul fiscal „ cifra de afaceri pe care estimeaza sa o realizeze în perioada ramasa pâna la sfârsitul anului calendaristic.

Cu ocazia aprobarii înregistrarii în scopuri de TVA, organul fiscal emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrisa data înregistrarii.

SURSA INFORMATII – DGFP Arges

Articolul precedentIn cate exemplare se depune Declaratia/Formularul 097 si unde se depune ?
Articolul următorAtentie la facturi – in momentul aplicarii sistemului de TVA la incasare

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.