AcasăReglementari contabilePrincipalele modificări aduse Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 3.055/2009 - incepand cu...

Principalele modificări aduse Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 3.055/2009 – incepand cu 20.08.2012

Dupa cum stiti deja din articolul publicat de noi ieri, in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 603/22.08.2012, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finanţelor Publice nr. 1118/20.08.2012text integral – privind modificarea şi completarea Reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 3.055/2009.

În articolul de mai jos, prezentăm principalele modificări aduse Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 3.055/2009, potrivit noului act normativ, intr-o sinteza oficiala. Speram sa va fie de folos in activitatea voastra.

1. În categoria altor investiţii deţinute ca imobilizări se evidenţiază distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de seră cumpărate cu scopul obţinerii de profit pe termen lung.

În categoria altor investiţii pe termen scurt se evidenţiază distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de seră cumpărate în scopul obţinerii de profit în urma vânzării într-o perioadă scurtă de timp.

S-a introdus o nouă subsecţiune 8.3.3 indice 1 „Contabilitatea certificatelor verzi”care cuprinde punctele 170 indice 1 – 170 indice 4.

Astfel, producătorii de energie din surse regenerabile, care beneficiază de certificate verzi emise de operatorul de transport şi sistem, potrivit legii, înregistrează certificatele primite în contul 508 – Alte investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate – analitic distinct, pe seama veniturilor înregistrate în avans (contul 472 – Venituri înregistrate în avans). La înregistrarea în contabilitate, certificatele verzi primite se evaluează la preţul de tranzacţionare de la data primirii, publicat de operatorul pieţei de energie electrică (SC OPCOM-SA).

La sfârşitul exerciţiului financiar, certificatele verzi care s-au evidenţiat în contul 508 – Alte investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate – se evaluează la valoarea de tranzacţionare publicată de SC OPCOM-SA pentru ultima tranzacţie iar diferenţele rezultate se înregistrează în contul 768 – Alte venituri financiare, sau 668 – Alte cheltuieli financiare, după caz.

Furnizorii de energie electrică şi producătorii obligaţi, potrivit legii, să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi, înregistrează contravaloarea certificatelor verzi în contul 652 – Cheltuieli cu protecţia mediului înconjurător.

În cazul în care alte entităţi achiziţionează certificate verzi în scopul realizării de profit pe termen scurt, acestea sunt asimilate investiţiilor pe termen scurt şi se înregistrează în contul 508 – Alte investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate, analitic distinct.

Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru că nu au fost utilizate în perioada de valabilitate sau cele anulate obţinute necuvenit de la un operator economic acreditat, dacă acestea nu au fost încă tranzacţionate, se evidenţiază în contul 668 – Alte cheltuieli financiare.

Important! Aceste reglementări se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2012.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

2. Punctul 190, se modifică astfel: în cazul cesionării unei creanţe, diferenţa dintre valoarea creanţei preluate prin cesionare şi suma de achitat cedentului reprezintă venit la data constatării drepturilor şi obligaţiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creanţei preluate care se estimează că nu poate fi recuperată, concomitent cu preluarea creanţei se înregistrează şi deprecierea corespunzătoare, înregistrarea contabilă fiind: 6814 = 496 (6814 – Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea activelor circulante; 496 – Ajustări pentru deprecierea creanţelor, debitori diverşi).

Important! Prevederile se aplică pentru creanţele cesionate şi înregistrate în contabilitatea cesionarului după data de 1 iulie 2012.

Sursa – www.finantevalcea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!