Comunicat ANAF în atenţia contribuabililor persoane fizice care nu realizează venituri

0
179

Referitor la contributia de asigurari sociale de sanatate – in contextul prevederilor art. 296^32 de la capitolul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, DGFP Arges face cunoscute urmatoarele aspecte:

Persoanele care nu realizeaza într-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I – III de la titlul IX(2) din Codul fiscal (adica venituri de natura, salariala, pensii mai mari de 740 lei, venituri din activitati independente si agricole, alte venituri), venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, precum si venituri din pensii mai mici de 740 lei si nu se încadreaza în categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.

Asadar, persoanele fizice care nu realizeaza venituri, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara. Salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata este stabilit la 700 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit Hotarârii de Guvern nr. 1225/2011.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

Contributiile sociale datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza carora sunt luati în administrare contribuabilii (organul fiscal în a carui raza teritoriala se afla adresa unde îsi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferita de domiciliu), în conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Articolul precedentCe se depune pentru raportarea contabila la 30.06.2012 si cum se completeaza documentele ?
Articolul următorUnde verificam starea bilantului (raportarii contabile) la 30.06.2012 – depus online sau la ghiseu ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.