Contributii sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri agricole – dupa data de 01.07.2012

3
279

Va propunem atentiei, o sinteza oficiala cu privire la contributiile sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri agricole conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 296 (indice 19), art. 296 (indice 21)-296 (indice 26), care începând cu 1 iulie 2012 sunt administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Veniturile agricole sunt:

I. veniturile, impozitate în sistem real sau la norma de venit, din:

– cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, în sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau în sistem irigat;
– cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
– exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;

II. veniturile impozitate prin retinere la sursa din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, în stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate în arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Cei care obtin veniturile agricole mai sus mentionate – contribuabili prevazuti la art. 296 (indice 21) alin. (1) lit. g), h) – datoreaza pentru aceste venituri doar contributia de asigurari sociale de sanatate (chiar daca obtin si alte venituri – salariale, pensii, etc.)

GHIDUL OFICIAL ANAF – privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri – click aici

Pentru veniturile agricole de la pct. I

Baza lunara de calcul si cota datorataVenitul net anual REALIZAT (diferenta între venitul brut si cheltuielile efectuate în scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partida simpla) sau valoarea anuala a normei de venit agricole, dupa caz, raportate la cele 12 luni ale anului.

Cota de contributie datorata – 5,5%

Modalitate de declarare si de plata

A. Pentru cei care sunt impozitati în sistem real – plata contributiilor de asigurare sociale de sanatate se efectueaza anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, în baza declaratiei de venit estimat (Formular 220)/declaratiei de venit realizat (Formular 200 ) organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate în care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

Contributii sociale datorate de Persoanele Fizice Autorizate, Intrepinderi Individuale, Intreprinderi Familiale, Profesii Libere – începând cu 1 iulie 2012 – CLICK AICI

Plata se efectueaza trimestrial, în 2 rate egale, pâna la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Dupa încheierea anului fiscal, în baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizând sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate în plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

IMPORTANT – La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate NU se iau în considerare pierderile fiscale anuale.

Contributii sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri cu regim de retinere a impozitului la sursa – click aici

B. Pentru cei care sunt impozitati la norma de venit

Contribuabilii depun declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit (formular 221) în baza careia organul fiscal emite decizia de impunere în care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si termenele de plata. Plata se efectueaza trimestrial, în 2 rate egale, pâna la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, si reprezinta plata finala.

Pentru veniturile agricole de la pct. II

Baza lunara de calcul si cota datorata – Venitul brut stabilit prin contractul încheiat între parti.
Cota de contributie datorata – 5,5%

Modalitate de declarare si de plata

Contributia de asigurari sociale de sanatate se retine la sursa de catre platitorul veniturilor, care are obligatia declararii (lunar sau trimestrial în Declaratia 112) si platii acesteia. Obligatiile reprezentând contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate în cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale. Beneficiarii veniturilor nu au obligatii declarative si de plata.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI.

Pentru persoanele care realizeaza venituri agricole (atât cele de la pct. I cât si cele de la pct.II) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara (1/3 x 700 lei = 233 lei).

Sursa – DGFP Brasov

Articolul precedentPDF-ul pentru generarea „Declaratiei 112” s-a actualizat in 21 iunie 2012 – acum la versiunea 1.8.0
Articolul următorOrdinul comun al Preşedintelui ANAF şi al Preşedintelui CNPP nr. 874/221/I.C./2012 – legiferare D 600

3 COMENTARII

  1. Salutari ,

    Am un PFA , care are ca si activitate principala cultivarea florilor . Activitatea secundara , este cultivarea legumelor – parctic am doua solarii . Am un II si nu reusesc sa imi dau seama de urmatorul aspect . In declaratia 200 am sectiunea pentru venitul brut , cheltuieli si venit net . La pensii si sanatate , care din venituri se iau in calcul ? brut sau net ? Va multumesc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.