Ce trebuie sa rezulte din declaratia scrisa a gestionarului raspunzator de gestiunea bunurilor

2
210

Una dintre principalele masuri organizatorice care trebuie luate de catre comisia de inventariere cu ocazia inventarului anual (obligatriu) este ca inainte de începerea operatiunii de inventariere sa ia de la gestionarul raspunzator de gestiunea bunurilor o declaratie scrisa din care sa rezulte daca:

– gestioneaza bunuri si în alte locuri de depozitare;
– în afara bunurilor entitatii respective are în gestiune si alte bunuri apartinând tertilor, primite cu sau fara documente;
– are plusuri sau lipsuri în gestiune, despre a caror cantitate ori valoare are cunostinta;
– are bunuri nereceptionate sau care trebuie expediate (livrate), pentru care s-au întocmit documentele aferente;

Formular declaratie ce se da de catre gestionar la inceput de inventariere – click aici

a primit sau a eliberat bunuri fara documente legale;
detine numerar sau alte hârtii de valoare rezultate din vânzarea bunurilor aflate în gestiunea sa;
are documente de primire-eliberare care nu au fost operate în evidenta gestiunii sau care nu au fost predate la contabilitate.

De asemenea, gestionarul va mentiona în declaratia scrisa felul, numarul si data ultimului document de intrare/iesire a bunurilor în/din gestiune.

Declaratia se dateaza si se semneaza de catre gestionarul raspunzator de gestiunea bunurilor si de catre comisia de inventariere. Semnarea declaratiei de catre gestionar se face în fata comisiei de inventariere;

Sursa – OMFP nr. 2861 din 9 octombrie 2009text integral – pentru aprobarea normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (publicat în MO nr. 704 din 20 octombrie 2009).

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.