AcasăTVA - modificari si noutatiScutiri de TVA 2011 - precizari oficiale utile

Scutiri de TVA 2011 – precizari oficiale utile

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxa pe valoarea adăugată (TVA), trebuie sa stie că în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 498/13.07.2011, a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.230 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. a)- i), art. 143 alin. (2) şi art. 144 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.222/2006.

Iata in continuare, în sinteză principalele modificări referitoare la justificarea scutirilor de TVA potrivit actului normativ menţionat mai sus.

Scutirea de taxă prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. a) (exportul de bunuri) din CF se justifică de către exportator cu factura, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din CF, sau, dacă transportul bunurilor nu presupune o tranzacţie, documentele solicitate de autoritatea vamală pentru întocmirea declaraţiei vamale de export şi cu unul din următoarele documente:

– certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică; sau
– exemplarul 3 al documentului de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieşire.

Scutirea de taxă pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale achiziţionate din România sau din alte state membre ori importate de către clientul care nu este stabilit în România, se justifică de prestatorul serviciilor cu următoarele documente:

– contractul încheiat cu clientul care nu este stabilit în România;
– factura pentru serviciile de prelucrare efectuate, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din CF;
– copie de pe unul dintre următoarele documente: certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică sau exemplarul 3 al documentului de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieşire.

Scutirea de taxă pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale importate de către prestatorul de servicii, se justifică de prestator cu următoarele documente:

– contractul încheiat cu clientul care nu este stabilit în România;
– factura pentru serviciile prestate, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din CF;
– autorizaţia de perfecţionare activă în sistem de rambursare;
– declaraţia vamală pentru regimul vamal de perfecţionare activă în sistemul de rambursare;
– dovada exportului/reexportului bunurilor rezultate în urma prelucrării, care confirmă că acestea au părăsit teritoriul vamal comunitar, reprezentată de unul dintre următoarele documente: certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică sau exemplarul 3 al documentului de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieşire.

În situaţia livrărilor intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, dacă inspecţia fiscală a constatat că pe factură este înscris eronat codul de TVA al beneficiarului, pentru acordarea scutirii de TVA se va permite în timpul controlului corectarea facturii de către furnizor şi se va verifica validitatea codului de TVA al beneficiarului de către organele de inspecţie fiscală.

Atenţie! Factura va fi ataşată de către furnizor facturii iniţiale, fără să genereze înregistrări în decontul de taxă al perioadei fiscale în care se operează corecţia.

Baza legală: Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.230/2011 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. a) – i), art. 143 alin. (2) şi art. 144 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.222/2006.

via – www.finantevalcea.ro

3 COMENTARII

  1. PE MINE MA DERANJEAZA DESELE MODIFICARI ALE CODULUI FISCAL, IN ACEST FEL NOI CEI DIN DOMENIUL FINANCIAR CONTABIL SUNTEM SUPUSI UNUI STRES PERMANENT.

  2. Societatea comerciala A ( inregistrata in scop de TVA in Romania), cumpara de la
    societatea B ( inregistarata in SUS ) o marfa ( care se gaseste in spatiul
    extracomunitar) si o vinde societatii C ( inregistrata in scop de TVA in
    Germania) care o vinde societatii D ( inregistrata in India).
    Marfa nu intra in uniune ajungand direct la destinatarul final.
    Care sunt documentele pe care societatea A trebuie sa le primeasca de la
    Societatea B? si care sunt documentele pe care societatea A trebuie sa i le dea
    societatii C. ( se aplica in acest caz taxarea inversa? )

    Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!