AcasăDeclaratii anualeCertificarea declaratiilor fiscale de catre consultantii fiscali - suspendata pana in 2013

Certificarea declaratiilor fiscale de catre consultantii fiscali – suspendata pana in 2013

Guvernul a decis ca obligaţia impusă firmelor de a certifica declaraţiile fiscale anuale (D 101) prin consultanţi fiscali să fie suspendată până la 1 ianuarie 2013, în încercarea de a „nu-i nemulţumi pe contribuabili” cu acest cost suplimentar şi a evita cazurile în care nu sunt depuse astfel de declaraţii.

Decizia ca această obligaţie să fie suspendată pentru doi ani, până la începutul anului 2013, a fost luată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată recent – informeaza Mediafax.

Conform Codului de Procedură Fiscală, declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice trebuie certificate de către un consultant fiscal înainte să fie depuse la administraţia financiară, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.

Argumentul pentru care Guvernul a decis suspendarea acestei obligaţii este încercarea de a nu „nemulţumi” contribuabilii şi de a nu „prejudicia” relaţia acestora cu statul.

Astfel, Executivul justifică decizia prin „costul suplimentar pe care contribuabilii sunt nevoiţi să îl suporte prin existenţa obligativităţii certificării declaraţiilor fiscale anuale de către un consultant fiscal, înaintea depunerii la organul fiscal, precum şi prin faptul că menţinerea acestei obligaţii va atrage nemulţumirea contribuabililor, va produce prejudicii relaţiei contribuabil-stat şi va determina neconformarea contribuabililor cu prevederile legale în ceea ce priveşte obligaţiile de declarare”.

Obligativitatea certificării situaţiilor financiare anuale de către consultanţii fiscali a fost introdusă în august 2007, tot printr-o ordonanţă de modificare a Codului de Procedură Fiscală. Ulterior, această obligaţie a fost suspendată până la 1 ianuarie 2010.

2 COMENTARII

  1. […] – până la 30 septembrie 2010, inclusiv, au fost obligaţi la plata impozitului minim pentru prima perioadă, iar pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010 nu au definitivat închiderea exerciţiului financiar până la 25 februarie 2011; – în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010, ca urmare a efectuării comparaţiei impozitului pe profit cu impozitul minim au datorat şi plătit, în cele trei trimestre, impozit pe profit şi trebuie să depună declaraţia privind impozitul pe profit pentru întreg anul 2010 şi care nu au definitivat închiderea exerciţiului financiar până la 25 februarie 2011. Certificarea declaratiilor fiscale de catre consultantii fiscali – suspendata pana in 2013 – detalii aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!