Venituri impozabile noi pentru persoanele fizice – conform HG 150/2011

0
116

Dupa cum am preizat odata cu publicarea textului integral – detalii aici – în M.O. nr. 179/2011 a fost publicată HG nr. 150/2011 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, ce aduce modificări şi completări asupra mai multor categorii de impozite şi taxe, printre care şi impozitului pe venit.

Astfel, in sfera impozitului pe venit:

– Devin venituri impozabile veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea şi în situaţia în care acestea provin din gospodăria proprie. (pct. 7^2 din Norma metodologică de aplicare art. 42 „Venituri neimpozabile” coroborat cu pct. 152 din Norma metodologică de aplicare a art. 78 „Definirea veniturilor din alte surse”)
– Contribuabilii care determină venitul net pe bază de norme de venit, iar prin efectul legii trec în anul următor la sistemul real de impunere au obligaţia depunerii unei declaraţii referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, până la data de 15 mai a anului de impunere. (pct. 161 din Normele metodologice de aplicare a art. 81 „Declaraţii de venit estimat”)

Calculul impozitului pe venit rezultat din activitati independente – cheltuieli deductibile 2011 – click aici

Este vorba despre contribuabilii care în anul 2010 au determinat venitul net pe bază de norme de venit, iar din anul 2011, deoarece activitatea desfăşurată de ei nu se mai regăsea în Nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se putea determina be baza normelor de venit, au fost obligaţi să treacă la determinarea venitului net în sistem real.

În acest context, legiuitorul precizează că aceşti contribuabili au obligaţia depunerii formularului 220 „Declaraţie privind venitul estimat” până la data de 15 mai 2011.

via – finantearges.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.