Obligatii ale persoanelor juridice care au cel putin 50 de angajati

2
334

Conform Legii nr. 448/2006 – autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

În cazul în care aceste entitati nu angajeaza persoane cu handicap pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:

A. sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentând 50% din salariul de baza minim brut pe tara înmultit cu numarul de locuri de munca în care nu au angajat persoane cu handicap;

IMPORTANT – Lunar, aceasta suma se va declara la rândul 24 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate” din formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si se va plati în contul unic.

B. sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, în suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

DE RETINUT LA ACEASTA VARIANTA:
– Propria activitate a persoanei cu handicap angajate în cadrul unitatii protejate autorizate reprezinta ansamblul activitatilor realizate integral sau partial de persoana cu handicap, în scopul obtinerii produsului comercializabil sau în scopul prestarii serviciului.
– Achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitatile protejate autorizate se realizeaza în baza unui acord de parteneriat, al carui model este prevazut în Anexa 1 la HG nr. 268/2007.
– Dovada achizitionarii produselor sau serviciilor de la unitatile protejate autorizate este reprezentata de contractul comercial, factura si dovada platii.

Declararea în Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat – formular 100:

1. valoarea achizitiilor = suma datorata la bugetul de stat => nu exista obligatia de declarare a pozitiei 24 din formularul 100;
2. valoarea achizitiilor < echivalentul sumei datorate la bugetul de stat => la pozitia 24 din formularul 100 se declara diferenta dintre echivalentul sumei datorate si valoarea produselor/serviciilor achizitionate;
3. valoarea achizitiilor > echivalentul sumei datorate la bugetul de stat => pozitia 24 din formularul 100 nu se declara în luna de raportare. Diferenta de sume se reporteaza în lunile urmatoare prin diminuarea obligatiei de plata.

Contravaloarea produselor sau serviciilor achizitionate de la unitati protejate autorizate în suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat reprezinta valoarea acestora fara TVA – potrivit precizarilor ANAF.

Baza legala – art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006, art. 43 din HG nr. 268/2007, OPANAF nr. 101/2008 cu modificarile si completarile ulterioare – anexa 8, pct. II, 3.1.1 alin. (3)

via – http://www.bv.finantepublice.ro/

Articolul precedentTVA în conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA – conform art. 149 – Cod Fiscal (exemple ajustare)
Articolul următorTermen depunere bilant in 2011 – pentru bilantul la 31.12.2010

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.