Declaratia unica (D112) – colectie de intrebari si raspunsuri oficiale pe aceasta tema

70
353

Va prezentam mai jos o colecţie de intrebări şi răspunsuri pe tema declaraţiei unice D112, raspunsurile fiind oficiale si date de reprezentantii DGFP Brasov. Colectia de mai jos contine multe lamuriri interesante. Speram sa va fie de folos si multumiri celor care au postat materialul.

Întrebare: Se mai depune si declaratia 100, care continea aceasta raportare sau este si ea inlocuita de D112?
Răspuns. Declaratia 112 nu inlocuieste declaratia 100. Impozitul pe veniturile din salarii se raporteaza in D112 incepand cu raportarea pe ianuarie 2011.

Intrebare: Depunerea declaratiei D112 elimina depunerea declaratiilor separate pentru CASMB, CNPAS, ANOFM ?
Răspuns: Da, D112 contine si raportarile individuale,pe fiecare asigurat , care erau depuse anterior de fiecare angajator la CASMB, CNPAS, ANOFM

Intrebare: Ca asociatie non-profit transmiteam pana acum declaratile 100 si 102 semestrial. Mai este valabil acest lucru si pentru D112 sau trebuie sa o depunem lunar?
Răspuns: Declaratiile catre CASMB, CNPAS, ANOFM se depuneau lunar. Si D112 se va depune lunar. Informatiile referitoare la impozitul pe venit din 100 si toate informatiile din 102 se vor regasi in Anexa1 -angajator a declaratiei D112.

CONTINUAREA ACESTUI SET DE INTREBARI SI RASPUNSURI – CLICK AICI

Întrebare : În pagina de prezentare a noului formular 112, el este denumit:
„În acest sens, supunem dezbaterii publice conţinutul Formularului 112 DECLARAŢIA PRIVIND OBLIGAŢIILE DE PLATĂ A CONTRIBUŢIILOR SOCIALE, IMPOZITULUI PE VENIT ŞI EVIDENŢA NOMINALĂ A PERSOANELOR ASIGURATE,” … …
dar, în proiectul de Ordonanţă de modificare a codului fiscal, ca şi în anexele de pe portal, denumirea este: „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, deci lipseşte „impozitul pe venit”. Undeva trebuie corectat, vă rog să informaţi persoanele competente.

Răspuns: S-a modificat si in proiectul de Ordonanta.

Declararea in D 112 a impozitului pe veniturile din salarii datorat de salariatii care isi desfsaoara activitatea la sediile secundare inregistrate fiscal – click aici

Întrebare: SUNT PROGRAMATOR LA O FIRMA DIN SIGHETU MARMATIEI,
AM PROGRAM DE SALARII FACUT DE MINE, AM STUDIAT PROGRAMUL D-VOASTRA
(FORMULARUL PDF INTELIGENT) AM REUSIT CU GREU SA GENEREZ FISIERUL XLM SI AM CONSTATAT CA NU APARE IN MOD EXPLICIT PROBABIL ESTE ATASAT (INCORPORAT) IN FISIERUL PDF.
AR FI DE FOARTE MARE AJUTOR MIE (SI NU NUMAI) DACA S-AR PUTEA FACE
MACAR IN PRIMA FAZA SA APARA SI FISIERUL XML SEPARAT IN URMA GENERARII PENTRU CA AM PUTEA FACE COMPARARE INTRE ACEST FISIER
SI FISIRUL GENERAT DE APLICATII PROPRII, USURANDU-NE MULT MUNCA

Răspuns : Fisierul xml se ataseaza automat doar la validarea cu succes a declaratiei.
In cazul in care la validare sunt constatate erori, in locul fisierului xml se va genera un fisier err in care sunt evidentiate erorile, in vederea corectarii.
Fisierele atasate formularului PDF sunt vizibile la apasarea „agrafei” din stanga jos, Daca nu vi se genereaza fisiere atasate la apasarea butonului de validare, descarcati fisierul PDF de pe site. Verificaţi dacă aveţi erori de validare la nivel de asigurat.

Cine are obligatia depunerii formularului 112 (Declaratia unica 112) ? – click aici

Întrebare: As dori sa va intreb, cum vom transmite noi (firma) datele
pentru D112 ? Noi avem datele intr-o baza de date SQL 2000. Am putea salva datele folosind .NET in format XML. Vom primi un program care sa le salveze automat in structura conform Anexa 8 ? Mai inteleg ca la baza Declaratiei stau doua table cu informatii aferente celor doua capitole Angajator si Asigurat.
V-as ruga – in limita timpului – a schita un mod de lucru referitor la transmiterea D112.
Întrebare: VECHILE FISIERE ERAU DBF REZULTATE DIN APLICATIE SALARIALE ,
ACUM CU CE PROGRAM LE CONVERTESC IN FISIER XML ?

Răspuns: Nu avem posibilitatea sa va punem la dispozitie un soft care sa incarce datele din bazele proprii in structura xml a formularului D112.
Daca societatea are peste 50 – 60 de angajati, va trebui sa achizitionati de la o societate specializata un soft care sa va genereze fisierul xml din baza de date proprie.
Daca numarul de angajati este sub 60, puteti incarca de mana datele intr-un fisier PDF inteligent pe care sa il salvati de model si pe care sa il modificati in fiecare luna doar cu datele care se schimba periodic (numar de zile in luna, concedii etc.).
Este publicat pe site-ul ANAF si un document care va contine instructiunile de completare pentru fisierul PDF inteligent.

Intrebare: Daca depunem D112 pe suport electronic si hartie (inca nu avem certificat digital), pe hartie se listeaza toti asiguratii (sa zicem 700 de asigurati, deci 80-90 pagini) ? Sau pe format de hartie se duce doar Anexa 1 ( nu si anexa 1.1anexa 1.2) ?
Răspuns: Pentru depunerea declaratiei 112 la ghiseu, este necesar sa listati doar Anexa 1, nu este necesara listarea anexei 1.1 si anexei 1.2.

Cum se completeaza Declaratia unica 112 (valabil incepand cu ianuarie 2011) – click aici

Întrebare: Deoarece …. SA are subunitati in subordine in toata tara, va rugam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:
a. Aplicatia dvs va putea sa insumeze fisierele trimise de la fiecare judet ?
(pentru a obtine un fisier unic la nivel de unitate)
b. Aplicatia dvs. stie sa lucreze si cu alte formate de fisier in afara de XML?
(de exemplu dbf)
b.1. Daca nu, puteti sa ne furnizati instrumente de transformat dbf in XML ?
b.2. Daca nu, acceptati sa primiti 42 de pdf-uri sau xml-uri (cate unul
din fiecare judet) ?
c. Va rugam sa ne oferiti o modalitate de centralizare a fisiereleor de
la fiecare judet, pentru a obtine o declaratie centralizata pe unitate.
d. Impozitul pe venit salarii se va achita centralizat?(tinand cont ca el se va declara centralizat, conform D112)
Răspuns:
a. Declaratia unica se depune doar de sediul mama, pentru el si pui, deci va trebui sa depuneti o singura declaratie, nu cate una in fiecare judet. In functie de datele declarate, informatiile vor ajunge unde este necesar.
b. Nu avem posibilitatea sa va punem la dispozitie un soft care sa incarce datele din bazele proprii in structura xml a formularului D112.
Daca societatea are peste 50 – 60 de angajati, va trebui sa achizitionati de la o societate specializata un soft care sa va genereze fisierul xml din baza de date proprie.
c. Nu va putem oferi solutii pentru centralizarea datelor proprii.
d. La aceasta intrebare veti primi raspuns ulterior, pe site-ul ANAF, la sectiunea „Intrebari frecvente declaratia 112”

Întrebare: Suntem o firma cu peste 250 de angajati, si introducerea tuturor cu noul program ne-ar lua f.mult timp.Pana acum preluam in programele utilizate pt. cas,cass si somaj, fisiere tip dbf obtinute din programele proprii de calcul al salariilor(respectand structura ceruta de programe), faceam validarea la sfarsit si trimeteam declaratiile la institutiile respective.Va intreb deci, cum preluam in acest acest nou program dintr-o structura de tip dbf datele referitoare la angajati pentru cas,cass,si somaj pt. ca odata preluate sa se contorizeze in totaluri pe societate si sa se poata face si validarea datelor.
Răspuns: Ne pare rau, dar societatile cu numar mare de angajati vor trebui sa faca un efort sa procure un soft care sa populeze fisierul xml in structura, cu validarile si corelatiile publicate pe site-ul ANAF.

Întrebari : De unde se poate cumpara un astfel de soft?
In cazul in care generam prin mijloace proprii fisierul XML cu structura ceruta,de unde putem descarca(adresa site-ului) programul furnizat de MFP pentru verificarea acestui fisier si programul pt. generarea fisierului PDF cu atasarea automata a XML-ului(si numele acestor programe)
In noua varianta a declaratiilor reunite ce se intampla cu copiile certificatelor medicale care ajungeau la Casele Judetene de Sanatate?

Răspuns: Toate specificatiile referitoare la declaratia unica le gasiti pe site-ul ANAF, la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Declaratiaunica.htm.
Nu avem informatii despre societatile specializate in soft pentru declaratia unica.
Copiile certificatelor medicale se depun in continuare la casele judetene de sanatate.

Întrebare : Avand in vedere ca „Declaratia unica” a fost publicat in Monitorul Oficial, aceasta intra in vigoare cu 01.01.2011! Cum declar urmatoarele situatii:
– Contract de munca mai mic de 2 ore, dar nu cu 1 ora! (Ex. 30 minute)
– Daca „conform legii” nu va fi si „conform aplicatiei de preluare si validare”, ce fac sa se preia declaratia?

Răspuns: Declaratia unica 112 a fost facuta conform legislatiei, deci daca situatiile prezentate de dumneavoastra se incadreaza, nu veti gasi impedimente in completarea declaratiei.
Pentru contract de munca de 30 min/zi, si pana acum aveati aceaasi problema, deci nu il completati la sectiunea 21/22 zile in luna cate 30 min ci este situatia in care calculati cate zile sunt lucrate cu multiplu de ore in luna.(30min x 21 zile : 8(sau 6 sau 4) ore = nr. zile lucrate cu norma de 8, 6 sau 4 ore pe zi)
Validarile din formularul D112 sunt date de cei de la ANOFM, CNAS, CNPAS, conform legilor in vigoare, deci nu trebuie sa convingeti pe nimeni de la finante ca sunt neconcordante intre bazele de calcul „legale si pentru certificatul medical”.

Intrebare : Cum se declara persoanele in concediu de crestere copil ?
Raspuns : Pentru persoanele in concediu de crestere a copilului, aveti si acum variante pentru diferite case:
– poate fi neasigurat pentru concedii si indemnizatii si asigurat pentru somaj, sau invers

Intrebare : Cum se declara un asigurat cu doua contracte la acelasi angajator ?
Raspuns : Pentru un asigurat cu doua contracte la acelasi angajator, aveti la dispozitie sectiunile B, C.

Intrebare : Ce validari sunt folosite ?
Raspuns : Validarile sunt publicate pe site-ul ANAF si sunt si legislative, nu doar matematice, in masura posibilitatilor. Sunt mai bine de 440 validari.

Întrebare : Completand D112 am observat ca nu se cere introducerea contributiilor pt. accidente si boli respectiv contributia datorata de angajator pt.sanatate.
Răspuns: In fisierul PDF exista sectiunea C3. Indemnizatii pentru accidente de munca si boli profesionale, pentru angajator, nu pentru fiecare angajat in parte.

Întrebare : Am incercat sa completez decl 112 dar la norma pe zi nu am gasit in cazul in care salariatul este anagajat cu 2 ore pe saptamana……exista si aceasta posibilitate ……nu este obligatoriu 2 ore pe zi. La apasarea butonului de validare nu se intampla nimic. Nu zice ca s-a validat sau ca sunt erori.
Răspuns: Daca nu functioneaza butonul de validare, descarcati utima versiune de pe site. Se pare ca aveti o versiune mai veche.
Pentru contracte cu 2 ore pe saptamana, ar trebui sa completati declaratia asa cum o faceati pana acum pentru aceasta situatie.

Întrebare : Caseta Data plecării trebuie completată de angajator când salariatul intră în concediu de creştere a copilului până la 2 ani?
La fel, Data angajare se completează la reluarea activităţii la angajator de către aceste persoane ?

Raspuns: Pentru persoanele care intra in concediu crestere copil se va completa data plecarii de la angajator (care corespunde cu ultima zi de activitate la angajator, aceasta urmand sa intre in concediu pentru crestere copil), iar data angajarii se completeaza in momentul reintoarcerii la lucru a persoanei la angajator. Aceasta persoana va fi raportata in perioada cat se afla in concediu ingrijire copil de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale conform art. 2963 litera f) pct.2 din OUG117/2010 care la randul sau va completa atat data angajarii (data de la care persoana incepe concediul pentru crestere copil) si data plecarii (data cand aceasta persoana inceteaza acest concediu).

Întrebare: Persoanele aflate toată luna în concediu creştere copil figurează cu 0 în declaraţie ? Până acum la unele AJOFM-uri se cerea ca aceştia să figureze în declaraţia şomaj.
Raspuns : Persoanele aflate toată luna în concediu creştere copil apar în declaraţie ca si inainte, adica: Ore suspendate in luna = nr total ore lucratoare in luna
Baza calcul somaj = 0

Întrebare : Referitor la Anexa 1.1, cap.B1, rd.8 – Total zile lucrate
Dacă un asigurat cu 1/2 normă pe un post cu norma de 8 ore a lucrat efectiv 4 zile cu câte 4 ore, introducem aici 2 zile (luate cu 8 ore) sau 4 zile (luate cu 4 ore)?

Raspuns : Corect este sa completati:
Tip contract = P4
Ore norma zilnica contract = 8
Ore lucrate efectiv in luna = 16
Total zile lucrate = 4
Pentru sistemul de asigurari de sanatate se va lua in calcul 4 zile.

Întrebare : Referitor la Nomenclator creanţe fiscale – Anexa 2 la HG 1397/2010
Cf. art. 6 (7) din OUG 158/2005 mai este în vigoare contribuţia pentru concedii şi indemnizatii suportată din FAAMBP pentru zilele de incapacitate temporară de muncă suportate din fond.
În anexa 1.2 din declaraţia 112, la rd.8 din secţiunea C.2. este enumerat acest tip de contribuţie. Însă ea nu se regăseşte nici în OUG 117/2010, nici în nomenclatorul din Anexa 2 la HG 1397/2010. Unde o centralizăm?

Raspuns: Contribuţia pentru concedii şi indemnizatii suportată din FAAMBP este inca valabila, iar in nomenclatorul din Anexa 2 ( HG 1397/2010 ) este cuprinsa in creanta de la punctul 15.
Atat in OUG 158/2005, cat si in normele de aplicare ale OUG117/2010(care se elaboreaza acum)se face referire la acest aspect.

Întrebare: Referitor la Nomenclator subvenţii/scutiri/reduceri – Anexa 3 la HG 1397/2010
Din câte ne dăm seama, poziţia 5. Subvenţii cf. art. 7 (3) din OUG 58/2001, această ordonanţă de urgenţă a fost abrogată de OG 12/2008 care nu prevede subvenţii, deci acestea nu mai există.
Nu există însă loc pt. a include ajutorul financiar prevăzut de LG 76/2002 art.84/1. Nu trebuie raportat aici?

Raspuns : In Nomenclatorul subvenţii/scutiri/reduceri au fost păstrate aceleaşi poziţii din declaraţia depusă potrivit Procedurii privind declararea lunară de către angajatori a evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aprobată prin Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr.405/2004. Poz. 5 s-a păstrat pt corespondenţa cu formatul vechi de formular dar va fi zero .
Ajutorul financiar prevăzut la art.84¹ nu are acelaşi regim cu subvenţiile/scutirile/reducerile. Acesta se virează, la cerere, în condiţiile prevăzute expres la alin.(4) al articolului menţionat.

Întrebare : În anexa 9 la sectiunea Circulă la… apare că circulă la unitatea fiscală şi la angajator formatul listat pe hârtie, fără să se precizez: se listează doar anexa 1 sau şi listele însoţitoare din declaraţie.Se înţelege că trebuie listată toată declaraţia.
Raspuns: Declaratia depusa in format electronic la organul fiscal este insotita de Anexa1 in format hartie , smnat si stampilat .

Intrebare : Angajatorul trebuie să reţină contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi pentru persoanele care realizează venituri profesionale (drept autor, convenţii civile)?
Dacă reţinem, cum raportăm în declaraţia 112, în care creanţă fiscală ?

Raspuns: Contribuţia de asigurari sociale de sanatate se plateste la casele judetene de asigurari de sanatate de catre persoanele care realizează venituri profesionale (drept autor, convenţii civile), nu se raporteaza in aceasta declaratie.

sursa – http://www.bv.finantepublice.ro/

70 COMMENTS

 1. Buna ziua!
  Am intocmit declaratia 112.la verificarea pe site-ul ANAF apare eroare de validare cu referire la faprul ca: D_19 numarul zecimal (‘55.4923’) nu respecta modelul 6.2 Care este modelul 6.2?
  Daca este un angajat ce a avut concediu medical si este suportat de FNUASS apare eroarea trebuie sa existe eroare. Cum trebuie sa completam?
  Astept raspunsul Dvs. va multumesc frumos.

  O zi buna!

 2. raspuns declaratie 112:
  asigurat in concediu medical -eroare de validare :D_19:numar zecimal (‘51.5625’) nu respecta modelul:6.2
  cum trebuie trecut valoare indemnizatie cm- cu 2 zecimale sau fara zecimale?
  astept raspunsul dv-
  multumesc

 3. va rog sa-mi spuneti cum se tec in d112 primele si sporurile pentru o persaoana aflata in concediu medical pentru sarcina, toata luna?

 4. Am depus declaratia 112 a fost validata , dar la casa de pensii nu apare aca fiind depusa . Ce este de facut in acest caz?

 5. am depus declaratia 112 si la atentionari imi apare atentionare regula: S4:CNP-ul nu a fost gasit in baza de date a persoanelor a MFP.Ce trebuie sa fac in acest caz.Va multumesc.

 6. Buna ziua . Va rog am si eu o mica problema si anume am depus la ANAF localitatea unde depun declaratia 112 cererea ptr utilizarea certificatului digital calificat mi s-a dat nr de inregistrare , el a fost depus la sfarsitul luni iunie si am tot asteptat sa i-mi vina ok sau confirmarea de la finante prin email. acest lucru nu sa intamplat nici acum , am inteles ca trebuia sa-mi vina un raspuns in termen de 48 ore sau 5 zile . am fost la fisc unde am depus cererea si – le-am spus acest lucru dansilor. mi-au spus ca este ok deci pot trimete online declaratia dar
  inttrebare ,,,,,,,,,,,,,,,,,,pot trimete declaratiile chiar daca nu mi-a venit confirmare prin email . Tin sa precizez nestiind din timp dar adresa mea pe email este pe yahoo.

 7. intrebare. daca angajatul din firma ar functia de expert contabil sau economist. pe cine trebuie sa trec acol in stg semnaturii??? nu pe administrator? am auzit ca ma trec pe mine, functia care o am 😐 . nu mi se pare corect. din moment ce administratorul ma imputernicit pe mine si am semnatura. dc sa ma trec pe mine ?? 😐 sper ca sa inteles ce am vrut sa zic :))

 8. Am si eu o intrebare: daca in cursul lunii am un salariat care a si lucrat dar are si 5 zile de medical suportate de fnaus in care sectiune trebuie completat? – am completat sectiunea A pe urma am trecut in sectiunea B si sectiunea D pentru completarea medicalului dar cand am trecut inapoi in sectiunea A deja se stersesera toate datele. Cum procedez?

 9. Intrebare: in ce sectiune se declara un angajat care are mai multe contracte active intr-o luna in care este platit doar pe un singur contract(restul contractelor sunt active dar fara plati)? Este gresit daca il declar in sectiunea B?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.