AcasăTVA - modificari si noutatiPana la 20.01.2011 exista posibilitatea de scoatere a unei firme din evidenta...

Pana la 20.01.2011 exista posibilitatea de scoatere a unei firme din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA

O măsură de ordin tehnic foarte importantă, aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2011, o constituie instituirea posibilităţii persoanelor impozabile care au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire pentru întreprinderi mici – detalii plafon aici – de a solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire.

Precizarea reiese dintr-o circulara publicata pe site-ul Ministerului de Finante – link – unde se mai precizeaza si faptul ca in contextul în care, potrivit legislaţiei actuale, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA nu pot aplica regimul special de scutire pentru mici întreprinderi chiar dacă realizează o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, măsura la care s-a făcut referire mai sus, aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2011, are în vedere reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA şi eficientizarea administrării acestora.

Potrivit noilor prevederi, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la alin. (1), sau după caz, plafonul determinat conform alin. (5) al art. 152 din Codul fiscal, pot solicita până pe data de 20 ianuarie a anului următor scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 în vederea aplicării regimului special de scutire.

Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă din prima zi a lunii următoare celei în care s-a solicitat scoaterea din evidenţă, respectiv din data de 1 februarie.

Până la anularea înregistrării în scopuri de TVA, persoanelor impozabile le revin toate drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. Persoanele impozabile care au solicitat scoaterea din evidenţă în termenul şi în condiţiile de mai sus, au obligaţia să depună decontul de taxă prevăzut la art. 1562 din Codul fiscal pentru operaţiunile realizate în cursul lunii ianuarie, până la data de 25 februarie inclusiv.

in ultima instanta MFP precizeaza ca – in ultimul decont depus, persoanele impozabile au obligaţia să evidenţieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform Titlului VI al Codului fiscal.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!