Inspectorul de munca din cadrul ITM va avea puteri sporite

0
190

La propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul a aprobat în şedinţa de alaltaieri un proiect de lege care modifică Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, în sensul întăririi rolului şi atribuţiilor inspectorilor de muncă.

Este vorba despre un act normativ „care face parte dintr-o suită de modificări pe care noi le propunem atât la Legea privind inspecţia muncii, la Statutul inspectorului de muncă, cât şi la Codul Muncii. Este o legătură între aceste trei legi. Prin aceste legi încercăm să întărim statutul personalului care lucrează în inspecţia muncii şi, de asemenea, să protejăm muncitorii de riscul de a munci fără forme legale”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Potrivit celor mai importante modificări propuse în proiectul de lege, inspectorul de muncă va avea posibilitatea de a:

– intra permanent la sediul angajatorului şi verifica actele pe care acesta le deţine,
– dispune suspendarea directă a activităţii, în cazul în care se constată o încălcare flagrantă a legii,
– dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare,
– preleva mostre de produse, materiale sau substanţe fabricate, utilizate, depozitate, manipulate – cu înştiinţarea angajatorului sau deţinătorului acestora – în vederea efectuării de analize de laborator.

Ministrul Ioan Botiş a făcut şi un bilanţ al activităţii Inspecţiei Muncii pe anul în curs, subliniind că Ministerul Muncii încearcă prin activităţile de control să diminueze impactul negativ pe care îl are munca nedeclarată, sau „munca la negru”.

Potrivit datelor prezentate de ministrul de resort, în perioada ianuarie – noiembrie 2010 Inspecţia Muncii a efectuat acţiuni de control tip campanie, tematice şi de fond, cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori, cu următoarele rezultate:
-101.138 controale efectuate din care 79.541 pentru munca nedeclarată,
– 51.145 angajatori sancţionaţi, din care 8.418 pentru munca nedeclarată,
– 64.534.975 lei valoare amenzi aplicate, din care 44.742.500 lei pentru munca nedeclarată,
– Peste 15.000 persoane depistate fără forme legale de angajare.

via

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.