CNPAS raspunde la intrebari privind aplicarea prevederilor OUG nr. 58/2010 (modificata prin OUG 82/2010)

58
332

In continuare gasiti raspunsuri la intrebarile privind aplicarea prevederilor OUG nr. 58/2010- link text integral, postate pe site-ul oficial al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

1. Sunt pensionar al sistemului public de pensii si realizez si venituri dintr-o activitate profesionala. Sunt obligat sa depun declaratie de asigurare conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Nu, nu sunteti obligat sa depuneti declaratia si deci nu trebuie sa platiti contributia individuala de asigurari sociale.

2. Sunt persoana fizica autorizata, in luna iulie 2010 nu am realizat venituri nete. Sunt obligata sa depun declaratia conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Nu, pentru luna iulie 2010 nu aveti aceasta obligatie.

MODEL DECLARATIE PENTRU CNPAS IN FORMAT WORD – CLICK AICI

3. Realizez venituri conform OUG nr. 58/2010 si am depus declaratia pe luna iulie, in august s-a modificat venitul net, cum procedez?
Raspuns: Veti actualiza declaratia de asigurare in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului venitului prin depunerea unei noi declaratii.

ALTE ARTICOLELE UTILE PE SUBIECT:

– Impozitarea veniturilor de natura profesionala – din perspectiva OUG 82/2010 – link
– OUG 82/2010 si noutatile aduse privind declararea si plata contributiilor individuale – link
– Ordin MMFPS 1294/10.09.2010 – in directa legatura cu OUG 82 – link
– Aspecte cu privire la veniturile din activitati dependente si din activitati profesionale – link

4. Care este cota de contributie de asigurari sociale pe care trebuie sa o platesc conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Cota de contributie este 10,5%.

5. Am contract de munca si realizez si venituri de natura profesionala cu caracter ocazional. Sunt obligat sa depun declaratia?
Raspuns: Daca aveti contract de munca si obtineti si venituri profesionale cu caracter ocazional nu datorati contributie de asigurare sociala si nu trebuie sa depuneti declaratia de asigurare.

PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> DEASUPRA DE TEXTUL “UITE CATI SUNT DEJA ABONATI” SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

6. Sunt cadru militar activ, medic stomatolog si desfasor si o activitate independenta. Sunt obligat sa depun declaratia?
Raspuns: Persoanele asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii nu trebuie sa depuna declaratia de asigurare.

7. Sunt PFA cu activitate suspendata pe toata durata anului 2010. Mai am vreo obligatie conform noilor reglementari?
Raspuns: Intrucat nu realizati venituri din activitatea pe care o desfasurati ca PFA nu sunteti obligat sa va asigurati in sistemul public de pensii.

8. Am un contract de comision si realizez venituri lunare sub salariul minim pe economie. Trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale?
Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale aferenta venitului net realizat. Daca venitul este constant luna de luna, nu mai sunteti obligat sa depuneti o alta declaratie decat cea initiala. Aveti obligatia, insa, sa achitati lunar contributia individuala de asigurari sociale.

LAMURIRI MINISTERUL MUNCII – PE PROBLEMA OUG 58/2010 – LINK

9. Unde si cum se depun declaratiile si cum se efectueaza plata contributiile de asigurari sociale?
Raspuns: Declaratiile de asigurare se depun la casele teritoriale de pensii in raza carora se afla domiciliul sau resedinta persoanei iar pentru Bucuresti la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti la sediul din Calea Vitan nr.6.
Modelul declaratiei de asigurare se regaseste pe site-ul CNPAS, sectiunea Contributii.
Declaratia se depune o singura data si este valabila atat timp cat venitul net realizat ramane nemodificat.
Declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii, sau prin posta, in acest caz in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).
Modalitatile de plata sunt urmatoarele: la casieria caselor teritoriale de pensii, prin mandat postal sau prin virament in cont. Conturile in care se vireaza contributiile sunt afisate pe site-ul CNPAS si pe site-urile caselor teritoriale de pensii.

10. Sunt persoana fizica si obtin venituri din chirii. Sunt obligat sa ma asigur conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Intrucat chiriile nu sunt venituri de natura profesionala, nu trebuie sa depuneti declaratia de asigurare.

11. Sunt notar, am realizat in luna iulie un venit net de 10.000 lei. Care este suma la care trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale?
Raspuns: Avand in vedere ca venitul net realizat este mai mare de 5 salarii medii brute pe economie, respectiv 9.180 lei, cota individuala de asigurari sociale este de 10,5% din aceasta suma.

12. Daca sunt PFA cu norma de venit, trebuie sa depun declaratia de asigurare? Mentionez ca nu realizez alte venituri.
Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale.

13. Am o conventie civila si realizez venituri din aceasta, trebuie sa depun declaratia de asigurare?
Raspuns: Da, sunteti obligat sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale la venitul net realizat.

14. In ce cont platesc contributia individuala de asigurari sociale?
Raspuns: Conturile in care se vireaza contributiile de asigurari sociale sunt afisate pe site-ul CNPAS si pe site-urile caselor teritoriale de pensii. Detalii conturi – click aici.

15. Pentru veniturile din dobanzi sunt obligat sa platesc contributie de asigurari sociale?
Raspuns: Nu, acestea nu sunt considerate venituri din activitati profesionale.

16. Care este termenul de plata al contributiei de asigurari sociale?
Raspuns: Termenul de depunere a declaratiei de asigurare si plata contributiei este intre 1 si 25 ale lunii urmatoare celei in care se realizeaza veniturile.

17. Pentru drepturile de autor, artistii plastici si alti artisti care au incheiat Contract de asigurare si nu au incheiat Declaratii de asigurare, va rugam sa ne precizati care este forma corecta de asigurare?
Raspuns: Persoanele care realizeaza venituri din proprietate intelectuala (drepturi de autor si/sau drepturi conexe), trebuie sa depuna declaratia de asigurare. Forma de asigurare pe baza de contract de asigurare se adreseaza persoanelor care doresc sa-si completeze venitul asigurat si nu este o forma de asigurare obligatorie, prin efectul legii.

18.Sunt nevoit sa platesc in fiecare luna?
Raspuns: Da, in situatia in care realizati venituri in fiecare luna.

via – cnpas.org

Articolul precedent21.09.2010 – Ziua Nationala a Contabilului Roman
Articolul următorRezilierea contractelor de inchiriere – aspecte de avut in vedere pentru proprietarii persoane fizice

58 COMENTARII

 1. Daca esti Intreprindere Individuala cod CAEN 0149 (producator apicol) scutit de impozit esti obligat sa depuni declaratia de pensii si somaj conform oug 82/2010

 2. sunt admistratorul si angajatul unei intreprinderi individuale, comert , magazin alimentar . mai e nevoie sa depun declaratii de pensii , somaj si sanatate?

 3. Sunt angajată la stat si realizez venituri din apicultura cod CAEN 0149. Sunt PFA din mai 2010, am depus declaratie de venit. Sunt obligată sa plătesc contributii la CNPAS și impozit la finante?

 4. @liliana – pai la Finante l-ai platit odata cu depunerea D 200. cu privire la contrib. la sanat. – nu stiu ce sa zic – stiam ca daca esti salariat si ai PFA nu mai platesti, dar o functionara de la CAS mi-a zis ca nu e asa. sper sa ma lamuresc.

 5. Sunt administrator la asociatii de proprietari, angajata cu conventie civila.Trebuie sa depun declaratia conform OUG 82/2010? Care este codul CAEN?

 6. buna ziua. am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta .in luna mai 2010 am infiitat o intreprindere individuala care nu are angajati. conform og 58 sunt obligata sa paltesc contributiile la pensii si somaj. va multumesc anticipat

 7. @gina – platesc contributiile doar cei cu drepturi de autor si cei cu conventii civile. daca II-ul tau obtine venituri din drepturi de autor atunci depui si platesti.

 8. detin PFA din august 2010. daca vreau sa raman insarcinata perioada august-10 septembrie cat am platit contributia pe og 58 se considera vechime ca si perioada din septembrie incoace?

 9. @alina – cel mai bine este sa mergi la Dir. Sociala de la Primaria din orasul tau si sa intrebi. eu stiu ca se iau in consid. si ven. pe PFA, dar iti cer de la Finante dovada lor.

 10. @simion – nu ai nici o obligatie, daca esti pe statul de salarii. sau pote ai conventie civila, iar atunci se aplica cele din articol.

 11. O alta intrebarea ar fii: Daca darile de la firma la care am lucrat nu au fost achitate pe un an zile cum as putea sa imi continui cartea de munca?

 12. @simion – d.p.d.v. legal tu esti asigurat si la CAS si la CASS, chiar daca nu si-au platit contrib., iar ca sa o continui mergi si faci contract personal cu Casa de Pensii si cea de Sanat.

 13. sunt angajat cu jumatate de norma la patron ( 4 ore) 600 lei brut , pot sa inchei in paralel contract de asigurat cu casa d epensi si sa cotizez lunar 100-200 lei? doresc sa am contributiile pentru a acumula vechimea si pensia sa fie mai mare( la 4 ore banuiesc ca este contributia mica si automat si pensia va fi mica)

 14. beneficiez de pensie de urmas , sunt student la zi la buget si ocazional lucrez pe baza de contract prestari servicii sau pe baza de bon de comanda la o firma, care mi declara veniturile si mi plateste impozit 10 la suta restul de 6 la suta urmand sa i platesc eu. mentionez ca veniturile mele nu depasesc 410 lei maxim pe fiecare luna. imi poate afecta in vreun fel pensia de urmas? eu am doar 21 de ani si ma gandeam sa continui cu un master sau doua pana la 26 ca sa nu pierd nici pensia si sa ma specializez in doua domenii tangente.

 15. este nevoie sa platesc si alte contributii? eu nu realizez aceste venituri decat ocazional, uneori realizez 100 lei pe luna alteori 300 sau 400 lei!

 16. lucrez cu contract de munca 4 ore pe zi, 600 lei salariu brut, si as dori sa inchei si un contract de asigurat cu casa de pensii si sa platesc 100-200 lei pe luna, pentru a avea la batranete pensia mai mare. este posibil? perioada in care as plati acest contract cu casa de pensii se considera vechime in munca sau are importanta numai la calcularea punctului de pensie?

 17. Sunt Intrp Ind pe apicultura la sanatate se plateste o treime din cat trebuie platit pt un salariu minim (33 lei pe trimestru nu pe luna) ce stiti pentru pensie este vreo reducere pe apicultura care este parte a agriculturii.

 18. @klaudiu – nu stiu ce sa spun. cel mai bine e sa mergi la ei si sa intrebi.
  @alt caz – intreaba la Casa de Pensii din judetul tau.
  @valy – nu am auzit de asa ceva, insa pune o intrebare la cei din judetul tau.

 19. Va rog sa imi spuneti cum se aplica in cazul PFA-urilor cu activitate independenta (pentru platile catre casa de sanatate)art. II alin. (18) din OUG 82/ 2010 care spune: \”Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de sta si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat\

 20. Sunt medic si am un PFA cu contract de comision cu o clinica privata. Vin aici de 2 ori pe saptaman si ofer consutatii pacientilor clinicii. Emit lunar o factura catre clinica pentru serviciile prestate. Ma incadrez in OUG 82/2010 si sunt dependent sau nu? Trebuie clinica sa plateasca contributiile pentru mine sau le platesc eu?Mentionez ca am PFA cu cod fiscal si mai lucrez si la alte clinici.Multumesc

 21. Buna ziua!In urma intrarii in vigoare a noii legi am o diferenta de 5 ani nelucrati care as dori sa-i platesc pentru a-mi completa cei 17 ani necesari pensionarii pe caz de boala.
  Mentionez ca am 12 ani vechime,lucrati in campul muncii.
  Perioada de somaj se calculeaza la vechime?
  Perioada in care am beneficiat de ajutor social se calculeaza la vechime?

  Astept raspuns la [email protected]
  Va multumesc pentru amabilitate!

 22. am 22 ani ,student, beneficiez de pensie de urmas, iar anul trecut am realizat venituri impozabile din prestari servicii , nu am constract de munca.casa de pensii vrea sa mi clarific situatia cu veniturile cumulate,dar nu stiu pe anul 2010 la ce se refera veniturile care sa nu depaseasca o patrime din salariul mediu brut, adica eu sa am brutul= o patrime din salariul mediul brut pe tara, sau eu sa am NETUL= O PATRIME DIN SALARIUL MEDIU BRUT PE TARA ?
  VA ROG SA MA INDRUMATI

 23. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei. in rest. nu am inteles exact ce vrei sa afli.

 24. Sunt pensionara, lucrez cu conventie civila la o asociatie de proprietari 80 ore/luna.As dori sa stiu, conform noii legislatii, ce declaratie trebuie sa depun si daca trebuie sa platesc contributia la pensii daca sunt deja pensionara.Multumesc pentru sprijin!

 25. Sunt pensionar M.A.I. si am iesit pe caz de boala dupa 24 de ani vechime ca ofiter iar acum intentionez sa ma angajez la o firma privata cu contract de munca, in acest situatie pierd cumva dreptul de a mai primi pensie? Am iesit la pensie in luna mai 2009. Va multumesc anticipat

 26. @viorel – pai depinde de ce grad e pensia, ca la unele de exemplu stiu ca nu e posibil. cel mai bine ar fii sa intrebati la firma care va va angaja

 27. Nu am lucrat 2 ani 2009-2010.Din februarie 2011 am infiintat intrepreprindere individuala.Deschid un magazin mixt in care tot eu voi fi si vanzator.Am depus dosarul la casa de pensii ptr cartea de munca,cei de la asigurari de sanatate imi impun sa platesc din septembrie 2010.De ce?Imi i-a si penalitati din septembrie?Sunt obligata sa platesc?am asigurare privata.Ce se intampla daca nu platesc.?
  Multumesc anticipat!

 28. Hey, o Intr.Ind. (nu drepturi de autor si conexe) trebuie sau nu trebuie sa plateasca contributia la pensii? Aveti ceva scris de la autoritatile extraordinare in sensul ca nu trebuie sa platesca (cf OUG 82/2010)? Foc si sange!
  Merci,

 29. Detin o inteprindere individuala de 6 luni,avand ca obiect de activitate comert cu textile,imbracaminte si incaltaminte.Sunt obligat sa platesc la casa de pensii?

 30. Detin un PFA si in acelasi timp sunt angajata la o societate dar sunt in concediu medical pentru ca am suferit o mastectomie. Intentionez sa ma pensionez medical dat in acelasi timp sa pastrez si PFA-ul pe care as dori sa am activitate. Se poate acest lucru? Trebuie sa renunt la PFA sau legea imi permite? Va multumesc!

 31. Detin o intreprindere individuala fara angajati.Sunt pensionar deci platesc deja contributia pentru sanatate din pensie. Este obligatoriu sa platesc cas-ul in urma activitatii prestate ca intreprindere individuala?

 32. de ce trebuie sa platesc din 2009 contributie de pensii cind legea a aparut in 2010 ..? Intreprinderiile individuale nu erau obligate sa plateasca decit pentru angajati nu si pentru titular ..?!

  am platit pe 2011 soi acum am de platit din 2009 cu penalitati peste 2600 lei ..?

 33. @mari, anton si francisc – ce sa spunem, astea sunt precizarile lor. noi doar le-am comunicat catre cei care poate nu le gaseau pe site-ul lor.

 34. eu am un pfa, si platesc trimestrial la finate si la asigurari de sanatate, vreau sa stiu daca nu platesc la casa de pensii mai beneficiez de ceva de la iei sau trebuie neaparat sa platesc si la casa de pensii? mia spus cineva ca de la asigurarile de sanatate se transmit o parte si la casa de pensii e adevarat? va rog sa imi dati un raspuns. multumesc

 35. Buna ziua, sunt persoana fizica autorizata din iulie 2011 si realizez venituri impozabile. In conditiile in care am terminat studiile universitare in iulie 2012 si m-am inscris la master in octombrie 2012, sunt obligata sa cotizez la CAS?

 36. buna! detin un pfa si de aproximativ 10 ani nu ma platit deloc la casa de pensi…nu am incheiat nici un contract cu acestia si nici nu mi-a venit acasa ceva somatie cat ar trabui sa platesc! in acesti ani am platit impozitul si asigurarile de sanatate..iar de curant am suspendat autorizatia! ce se poate intampla?? ma pot obliga sa platesc din urma sau sa fiu executat silit??

 37. Buna ziua.Am primit o notificare innoiembrie 2012 sa ma prezint la casa de pensii cu deciziile 2007-2012 pentru a incheia contract de asigurat.(sunt PFA)Daca deja suntem in 2013 pot fi obligat sa ma asigur si pentru 2007?Daca nu ma prezint si invoc ulterior faptul ca nu am primit nici o hartie de la ei?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.