Noi reglementari privind plata contributiilor pentru drepturile de autor (comunicat oficial 08.09.2010)

4
279

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, vizând modalitatea de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele care obţin venituri din activităţi profesionale, altele decât cele salariale.

Astfel, plătitorul de venit va depune lunar, dacă este cazul, declaraţia şi va face plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj corespunzătoare veniturilor din drepturi de autor, începând cu 13 septembrie, potrivit modificărilor aduse OUG 58/2010, a anunţat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş.

Este de precizat că plata contribuţiilor la sistemul de asigurări de sănătate se face în condiţiile Legii 95/2006 privind reforma în sistemul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. OUG adoptată ieri nu mai face referire la plata contribuţiilor de sănătate pentru veniturile obţinute din activităţi profesionale, altele decât cele salariale.
Eliminăm astfel problemele create de depunerea, de către fiecare beneficiar, a acelei declaraţii şi a plăţii” a precizat ministrul Botiş.

O altă modificare vizează corectarea stagiilor de cotizare, astfel încât stagiul minim pentru asigurările de şomaj va fi de 12 luni în ultimii 2 ani şi de 15 ani pentru contribuţiile la pensii.

Am corectat o problemă care trebuia corectată, având în vedere faptul că foarte mulţi plăteau contribuţii, de exemplu, la sistemul asigurărilor de şomaj şi nu beneficiau, nu atingeau întotdeauna sau atingeau extrem de greu stagiul complet de contribuţie” a subliniat ministrul Ioan Botiş.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a prezentat cele patru situaţii reglementate de noul act normativ.

Astfel, în cazul în care o persoană primeşte venituri salariale şi pe lângă acestea realizează venituri ocazionale din drepturi de autor, nu plăteşte contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi şomaj pentru aceste venituri de natură profesională.
Dacă persoana respectivă nu are o relaţie contractuală, dar realizează ocazional venituri din drepturi de autor şi trăieşte exclusiv din aceste venituri, baza la care se calculează contribuţiile nu poate depăşi cinci salarii medii brute pe economie pe an, la care se plătesc contribuţiile de asigurări sociale (pensii) şi şomaj, potrivit modificărilor OUG 58/2010 adoptate în şedinţa de Guvern de ieri.

În cazul în care o persoană realizează cu regularitate venituri din drepturi de autor, pe lângă veniturile de natură salarială, plăteşte contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi şomaj şi pentru aceste venituri, la o baza de calcul care nu poate depăşi cinci salarii medii brute lunar.

Ultimul caz prevăzut de ordonanţă se referă la persoanele care obţin cu regularitate venituri din drepturi de autor, în mod exclusiv. În această situaţie se datorează contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi şomaj pentru care baza de calcul nu poate depăşi cinci salarii medii brute lunar, potrivit modificărilor OUG 58/2010 adoptate în ieri.
La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că în ceea ce priveşte baza de calcul pentru aplicarea impozitului, ordonanţa de urgenţă aprobată ieri prevede că „cei care obţin venituri din drepturi de autor beneficiază de o deducere de 20%, cota forfetară, dar baza de calcul este plafonată la 5 salarii, fie lunar, fie anual.

Ministrul Finanţelor Publice a mai anunţat că pentru contribuabilii care obţin venituri ca persoană fizică autorizată există două tipuri de reglementări: pentru cei care obţin venituri din drepturi de autor se aplică prevederile Ordonanţei de Urgenţă 58/2010, iar pentru cei care obţin alte tipuri de venituri se aplică legislaţia valabilă înaintea aprobării Ordonanţei de Urgenţă 58/2010.

sursa – http://gov.ro/noi-reglementari-privind-plata-contributiilor-pentru-drepturile-de-autor__l1a110341.html

4 COMENTARII

  1. […] Noi reglementari privind plata contributiilor pentru drepturile de autor (comunicat oficial 08.09.20… Thu Sep 09, 2010 7:34 am Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, vizând modalitatea de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele care obţin venituri din activităţi profesionale, altele decât cele salariale. Astfel, plătitorul de venit va depune lunar, dacă este cazul, declaraţia şi va face plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj corespunzătoare […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.