Aspecte procedurale – in cazul scutirii de impozit a profitului reinvestit

1
184

Dupa cum am mai precizat si in articolul anterior – link – in cadrul măsurilor instituite în scopul reducerii efectelor crizei economice, a îndeplinirii obligaţiilor ce rezultă din acordurile încheiate cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru susţinerea mediului de afaceri în vederea depăşirii dificultăţilor financiare şi relansării circuitului comercial, prin Legea nr. 329/05.11.2009, publicată în Monitorul Oficial nr. 761/09.11.2009, s-a adoptat ca facilitate fiscală, scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se calculează trimestrial sau anual, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat să repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.

În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care devin plătitori de impozit pe profit în cursul anului prin realizarea de venituri mai mari de 100.000 euro, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit în activele menţionate, produse şi/sau achiziţionate începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Pentru anul 2009, profitul contabil luat în considerare la aplicarea facilităţii este cel înregistrat după data de 1 octombrie 2009.De scutirea de impozit pe profitul reinvestit beneficiază şi contribuabilii care deţin active care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea acordându-se pentru lucrările realizate efectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări, pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv, pentru perioada 1 octombrie 2009 – 31 decembrie 2010.
Scutirea de impozit a profitului reinvestit se aplică pentru activele considerate noi, în sensul că nu au fost utilizate anterior achiziţiei.

Atentie – Metodologia de calcul a impozitului urmează a fi stabilită prin norme.

via – http://www.finantevalcea.ro/

Articolul precedentScutirea de impozit pe profit in cazul profitului reinvestit – obiect, continut, aplicare
Articolul următorComunicat ANAF pe domeniul amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.