AcasăImpozite/TaxeReguli de calcul al impozitului minim (sau impozitului forfetar)

Reguli de calcul al impozitului minim (sau impozitului forfetar)

Contribuabilii obligaţi la plata impozitului minim începând cu trimestrul II al anului 2009 vor avea în vedere la calculul impozitului datorat următoarele:

– calculul impozitului pe profit aferent trimestrului/anului, potrivit prevederilor Titlului II din Codul Fiscal;
– încadrarea în tranşa de venituri totale anuale prevăzută la art. 18 alin. (3) din Codul Fiscal în funcţie de veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variaţia stocurilor, veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementărilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale, veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare, veniturile neimpozabile, prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative;
– stabilirea impozitului minim anual/trimestrial datorat corespunzător tranşei de venituri totale anuale;
– compararea impozitului pe profit trimestrial/anual cu impozitul minim trimestrial/anual şi plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.


Baza legală:

– OUG nr. 34/11.04.2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249/14.04.2009;
– HG nr. 488/28.04.2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286/30.04.2009.

DETALII SUPLIMENTARE PRIVIND IMPOZITUL MINIM – AICI

sursa – finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura