Ghid suspendare temporara activitate societate comerciala (firma)

65
302

Primul pas care trebuie facut – reprezentatii societatii comerciale sa mearga la Oficiul Registrului Comertului din localitate (sau mai bine spus la cel din judetul respectiv) cu un dosar care va fi ulterior solutionat in maxim o saptamana.

Documente necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor privind suspendarea temporară a activităţii/reluarea activităţii societăţilor comerciale, sunt:
– Cerere de înregistrare (original);
– Hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor/decizia asociatului unic privind suspendarea temporară a activităţii sau
reluarea activităţii societăţilor comerciale (original);
– Certificatele constatatoare emise în baza declaraţiilor-tip pe propria răspundere pentru autorizarea activităţii
– Declaraţia-tip pe propria răspundere din care să rezulte că persoana juridică nu desfăşoară la sediul social sau la sediile secundare ori în afara acestora activităţile declarate o perioadă de maxim 3 ani
– Dacă este cazul, împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să indeplinească formalităţile legale (original);
– Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale: taxa judiciară de timbru, în original; timbre judiciare; taxe de registru; tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a (practic chitante eliberate de cei de la ONRC)

ALTE ASPECTE IMPORTANTE:
– Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate pentru conformitate cu originalele sub semnătură, cu menţionarea în clar a
numelui, de către persoanele care, potrivit legii, pot întocmi şi semna cererea.
– În cazul persoanelor fizice sau juridice nerezidente, actele se depun în original sau copii certificate şi traducerea realizată de un traducător autorizat a cărui semnătură să fie legalizată de un notar public.
– Soluţionarea cererii revine în competenţa judecătorului delegat care poate dispune administrarea şi a altor acte doveditoare decât cele enumerate.
– Redactarea actelor, obţinerea autentificării sau, după caz, darea de dată certă, acordarea de îndrumări pentru completarea corectă a cererii de înregistrare pot fi efectuate, contra cost, prin serviciile de asistenţă din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal.
– Formularele se distribuie la sediul ORC sau se pot prelua de pe Internet (www.registrulcomertului.ro/www.onrc.ro).
– Cererea de înregistrare, înscrisurile prevăzute de lege şi dovezile privind plata taxelor şi tarifelor legale, precum şi timbrele judiciare corespunzătoare, îndosariate şi numerotate, se depun de către solicitant la ORCT direct, prin poştă, cu scrisoare cu valoare declarată şi confirmare de primire, sau prin mijloace electronice. Cererea transmisă în formă electronică va avea încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică extinsă, în acest caz urmând a se depune dovada achitării timbrului judiciar.
– Înscrisurile a căror înregistrare, menţionare sau publicare se solicită la ORCT vor fi tehnoredactate de către solicitant în limba română, vor fi lizibile, fără ştersături sau adăugări, sub sancţiunea respingerii acestora.

IMPORTANT PRIVIND CONTINUTUL HOTARARII AGA:

1. Hotărârea AGA/decizia asociatului unic va cuprinde: antetul firmei, nr. şi data, semnăturile persoanelor abilitate; de asemenea, în Preambul se va preciza modul de convocare AGA, precum şi Indeplinirea condiţiilor de validitate a hotărârii, conform dispoziţiilor legale sau statutare; în cazul în care actul modificator este un act adiţional în formă autentică, nu se va mai depune şi hotărârea adunării generale în baza căreia acesta a fost încheiat.
2. Hotărârea AGA/decizia asociatului unic va conţine durata Suspendării/momentul reluării activităţii, respectiv începând de la data………… până la data………………/ reluată de la data de ……………… .
3. Potrivit art. 237 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.
4. Hotărârea AGA poate conţine darea de dată certă a serviciului de asistenţă din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, poate fi încheiată sub semnătură privată;

ALTE INFORMATII:

– Taxele legale pot fi achitate în numerar sau cu card bancar la casieriile ORC, precum şi cu mandat poştal, ordin de plată etc.;
– Dacă s-a optat pentru transmiterea documentelor, care atestă înregistrarea în registrul comerţului, prin poştă, se percepe un tarif aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.

Apoi, impreuna cu decizia emisa de catre ONRC (dupa maxim 1 saptamana) se merge la Administratia Financiara si se solicita regim derogatoriu. Pentru aceasta trebuie ca fisa societatii comerciale sa fie reglata la zi si sa nu aiba datorii.

La Administratia Financiara sunt necesare urmatoarele:
– copie dupa CI/BI,
– certificat ONRC precum ca persoana in cauza este administrtorul firmei
– stampila firmei, deoarece mai sunt cateva hartii ce se completeaza acolo.
La administratie se poate rezolva pe loc daca toate hartiile sunt in regula.


CONSULTATII ULTIMELE INFORMATII CU PRIVIRE LA PROCEDURA DE SUSPENDARE A UNEI FIRME
CLICK AICI

Surse articol – membrii contacafe_club si onrc.ro

65 COMMENTS

 1. Daca societatea figureaza ca inactiva in scriptele ANAF( pt probleme privind nedepunerea bilanturilor etc) poate face la reg com suspendarea, sau mai intai trebuie reactivata? Mie mi se pare nefiresc ca fiind deja inactiva sa o mai inactivezi si tu prin hotarare, ce parere aveti?

 2. As dori sa stiu daca nu imi reiau activitatea dupa suspendare ce se intampla? Mentionez ca am cumparat un aer conditionat pe firma inainte de suspendare. Doar atat. Multumesc

 3. Va multumesc mult pentru raspuns.As dori sa stiu daca mai trebuie sa platim impozitul forfetar. Avand in vedere ca am cumparat un aer conditionat pe firma fiscul nu va cere sa incepem amortizarea lui chiar daca nu avem activitate? Multumesc

 4. As dori daca ma puteti ajuta cu informatii legate de faptul ca atunci cand suspenzi activitatea unei firme si aceasta are un credit bancar din cate am mai citit, firma care face creditul plateste in continuare la banca ratele dar in contabilitate nu se inregistreaza nimic.

  Daca ma puteti ajuta cu niste informatii in acest sens.
  Si mai am o intrebare legata de depunerea declaratiilor, care din cate stiu daca obtii derogare de la administratie se depun doar situatiile financiare anuale.
  Este corect?
  Daca aveti trimiteri la legi.

  Multumesc

 5. @elena – trebuie sa intrebi la ONRC, insa suntem de parere ca trebuie sa inreg. in contab. ratele la credit. regimul derogatoriu se refera numai la declar. lunare, deci pe cele anuale si bilantul le depui.

 6. Unei firme a carei suspendare inceteaza pe 01.05.2012 si a avut suspendare pe 3 ani , i se mai poate prelungi suspendarea ? daca nu, ea se reactiveaza automat? trebuie depuse ceva acte la administratie sau registrul comertului in acest sens?

  Am inteles ca i s-a ridicat din oficiu calitatea de platitor de TVA , de catre administratia financiara, in perioada de suspendare , daca se reactiveaza automat ramane neplatitor de TVA ? si daca acest lucru ne convine mai trebuiesc depuse ceva hartii , declaratii ?

  In cazul in care ne hotaram sa fie lichidata, procedura ar trebui demarata in intervalul ramas pana la incetarea suspendarii ( tocmai pentru a evita toate demersurile privind reactivarea ei ) si trebuie sa ne adresam registrului comertului, el numeste lichidatorul?

  Cu multumiri

 7. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spune-ti ce statut are o firma care a iesit din perioada de suspendare temporara( in aprilie 2012) fara a se mai face alte inscrisuri.
  Cit poate sa stea in aceasta situatie fara activitate si sa nu o desfinteze Registrul Comertului din oficiu?
  Daca se dau amenzi in acest caz?
  Va multumesc anticipat.

 8. buna seara, as dori sa intreb ceva:

  daca am suspendat o firma si suspendarea a depasit 3 ani ma pot considera activ sau in ce pozitie sunt.? va multumesc

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.