AcasăMateriale IAS/IFRSNoutati de la Guvern (cumul pensie cu salariul si contributia de...

Noutati de la Guvern (cumul pensie cu salariul si contributia de solidaritate)

1- Potrivit declaratiilor primului-ministru, facute ieri la finalul sedintei de Guvern, functionarii publci care vor cumula venituri mai mari decat Presedintele Romaniei, adica mai mari de 8.000 ron, atunci asupra diferentei de la 8.000 ron la salariul incasat (ex. 15.000 ron) se va aplica un impozit de 90%, calificat de primul-ministru ca o contributie de solidaritate.
Rolul acesteia (contributie solidaritate) ar fi de limitare a castigurilor mari din sistemul public si de ajutorare a salariatilor cu remuneratii mici. Asteptam cu interes masura, mai ales ca aceasta va presupune modificari ale Codului Fiscal.

2 – Guvernul a mai analizat ieri, în primă lectură, si proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor mai mari decât salariul mediu brut pe economie cu veniturile salariale, a anunţat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.
Astfel, pensionarii pentru limită de vârstă, precum şi cei ai instituţiilor din sistemul justiţiei, apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor putea cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat numai în măsura în care cuantumul pensiei nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata.
În cazul în care cuantumul pensiei depăşeşte acest nivel, persoanele care au calitatea de pensionar pot opta pentru suspendarea plăţii pensiei, până la încetarea încadrării.
Toţi pensionarii care au o pensie sub 1693 lei vor putea cumula pensia cu salariul la stat. Cei care au pensie mai mare de 1693 lei vor trebui să opteze între pensie şi salariu”, a explicat primul-ministru. Şeful Executivului a precizat că proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului după ce va fi avizat de CES şi CSM.
Reglementările incluse în actul normativ se înscriu în politica guvernamentală de reducere graduală a cheltuielilor de personal din administraţia publică centrală şi locală.
Procedura cumulului pensiei cu un venit salarial provenit dintr-o activitate profesională remunerată din bugetul de stat în limita unui plafon valoric este practicată în mai multe ţări ale Uniunii Europene (Franţa, Portugalia, Grecia), iar în alte sisteme din Europa cumulul pensiei cu salariul nu este posibil (Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia, Germania).
Conform jurisprudenţei Curţii Constituţionale, nici o dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul sau să-l limiteze la un anumit plafon, cu condiţia ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii, iar eventualele diferenţe de tratament între diversele categorii profesionale trebuie să aibă o raţiune licită.
Potrivit analizelor efectuate, în prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumulează pensia cu salariul, din care circa 1400 la nivel central şi aproximativ 19.000 la nivel local.

sursa – gov.ro

2 COMENTARII

  1. sunt atatia tineri care nu au un loc de munca ,n-am nimic cu pensionarii dar totusi ei au o PENSIE pe cind altii nici nu au salariul ca valoare cit cumuleaza unii pensie si salariul sau mai rau salariul nu se apropie de pensia ‘limita” invocata de d-l BOC

  2. Parerea mea, este ca daca cei cu pensii vor sa si munceasca…. , o pot face in mediul privat..!! Nu trebuie sa “suga” ca niste capuse din banul public, iar locurile lor sa fie ocupate de tineri..!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!