Microintreprinderi 2009 – precizari utile

0
161

Potrivit Codului fiscal, societatile comerciale care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale, au de la 1 pana la 9 salariati inclusiv, au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro, capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice pot opta pentru plata impozitului pe venit.

O persoana juridica romana care este nou infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la Art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la Registrul Comertului si conditia prevazuta la Art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.

Persoanele juridice platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai pot aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la Art. 103 din Codul fiscal.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-au depasit aceste limite, fara a se datora majorari de intarziere.

La determinarea impozitului pe profit datorat se vor scadea platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.

Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe venit.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.

Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit vor comunica optiunea organelor fiscale teritoriale la inceputul anului fiscal, prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica, pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor

Sursa – CCIB.RO-AFACEREA

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.