Regulament nou – ONRC

0
124

Vineri, 12 decembrie a.c., a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 837 Regulamentul de organizare si functionare (ROF) al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale (ORCT), aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 3062/C. din 02.12.2008.

Un element important este acela ca, prin noul ROF numarul de posturi de conducere la nivelul ONRC a fost redus cu aproximativ 10%. Scopul acestui demers a fost acela de a reduce cheltuielile administrative de personal si al eficientizarii activitatii institutiei.

Un element de noutate pe care il aduce noul ROF, pentru o mai buna desfasurare a activitatii, este infiintarea structurii interne de control, Corpul de inspectie generala, avand atributii specifice in domeniul implementarii politicilor si strategiilor in domeniul controlului la nivelul ONRC si al ORCT, in special in ceea ce priveste modul de prevenire si combatere a coruptiei la nivelul institutiei.

De asemenea, in conditiile impuse de punerea in aplicare a prevederilor din planul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei, conform competentelor ONRC, in ceea ce priveste dreptul societatilor comerciale, urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru mai buna desfasurare a activitatii, Directia juridica a fost reorganizata, fiind divizata in Directia indrumare metodologica si Directia contencios. Directia contencios este structura specializata din cadrul institutiei avand ca atributie esentiala solutionarea reclamatiilor si petitiilor.

In contextul in care un numar semnificativ de cetateni romani s-au stabilit in strainatate, in contextul libertatilor Tratatului UE, pentru a veni in intampinarea acestora, conform competentelor proprii ale ONRC, s-a creat posibilitatea infiintarii de birouri teritoriale in strainatate, cu precadere in acele tari ale UE unde sunt stabiliti un numar semnificativ de cetateni romani. Aceasta masura este de natura a scurta termenele de solutionare a cererilor si de reducere a birocratiei, avandu-se in vedere Planul de masuri pentru revenirea in tara a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate adoptat de Guvernul Romaniei prin HG nr. 187/2008.

sursa – link

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.