Norme de aplicare pentru indemnizatia de crestere a copilului – nou

8
189

Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, a anunţat ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Mariana Câmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern.

Hotărârea reglementează condiţiile şi procedurile de acordare a drepturilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

„Mămicile vor primi, după 1 ianuarie 2009, o indemnizaţie pentru creşterea copilului, care va reprezenta echivalentul sumei de 85% din media veniturilor nete lunare obţinute în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului” a declarat ministrul Mariana Câmpeanu.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă, până când copilul împlineşte doi ani, iar în cazul copilului cu handicap, pană la împlinirea vârstei de trei ani.

La stabilirea indemnizaţiei vor fi luate în calcul toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit şi cuprinse în Codul fiscal.

În cazul în care 85% din veniturile realizate reprezintă mai puţin de 6 milioane de lei vechi, se menţine plata indemnizaţiei de 6 milioane lei vechi, la care se adaugă alocaţia de stat pentru copil de 2 milioane de lei vechi.

„Am luat această măsură pentru a încuraja şi femeile de carieră, care obţin venituri peste medie, să aibă copii şi să poată sta împreună cu ei acasă pană la vârsta de doi ani” a adăugat ministrul Muncii.

sursa – gov.ro

8 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Am o nelamurire legata de calculul indemnizatiei in cazul PFA cu norma de venit. Procentul de 85% se aplica intregii sume facturate sau doar normei de venit declarate?

  2. venitul net = salariul net + impozit 16 %,nu?
    ex pt o luna: daca am luat un salariu net de 1000 atunci venitul net a fost de 1190.Asa sper ca se va calcula indemnizatia

  3. buna ziua! intrebarea mea e cum o sa procedez eu in cazul meu?: eu am un copil in prezent care implineste 2 ani in 12 ina 2009, iar de curand am nascut al doilea copil (in 10 dec) se merge pe continuitate maternitate? iar cei 85% mi se aplica la salariul de din-ainte? iar dc am avut salariul brut 3000 in anul 2006, voi beneficia de acest lucru?
    va multumesc , la revedere 🙂

  4. @oana – mergi la dir. soc. de la Primarie si iti vor spune ei. oricum, angajatorul si medicul de familie trebuie sa tina evidenta si sa nu iti dea mai multe zile de CO decat trebuie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.