AcasăGeneralReglementari noi - procedura insolventei

Reglementari noi – procedura insolventei

Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri (saptamana trecuta), o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.

Actul normativ propune modificarea dispoziţiilor legale referitoare la citare şi la comunicarea actelor de procedură. Astfel, persoanele împotriva cărora se va deschide o acţiune potrivit dispoziţiilor legii, ulterior deschiderii procedurii insolvenţei, vor beneficia de o primă comunicare a actelor de procedură, potrivit Codului de procedură civilă.

Totodată, având în vedere numeroasele semnale primite din practică, la judecarea recursului trebuie să se instituie garanţii suplimentare pentru asigurarea accesului liber la justiţie şi a dreptului la apărare, chiar dacă, prin aceasta, se prelungeşte durata procedurii. În acest sens, actul normativ instituie o nouă excepţie de la regula citării părţilor prin Buletinul insolvenţei în cazul soluţionării recursurilor împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorul-sindic.

A fost introdusă, de asemenea, o reglementare expresă a sferei drepturilor pe care le are adunarea creditorilor în situaţia în care numărul mic al creditorilor nu permite formarea unui comitet. De asemenea, scrisoarea prin care creditorii îşi pot exprima votul prin corespondenţă va putea fi comunicată până în ziua fixată pentru exprimarea votului. Până în prezent, aceeasta putea fi comunicată cu cel puţin 5 zile înainte de data fixată pentru exprimarea votului.

Având în vedere că numărul dosarelor de insolvenţă este în continuare în creştere, pentru a evita blocarea activităţii practicienilor în insolvenţă, a fost extinsă sfera surselor de finanţare a fondului de lichidare. Fondul va fi constituit şi din sumele rezultate din preluarea a 1,5% a sumelor recuperate în cadrul procedurilor insolvenţă, inclusiv din fondurile obţinute din vânzarea bunurilor din averea debitorului. Aceste sume vor fi virate în contul Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) de către administratorul judiciar sau, după caz, de către lichidator.

sursa – www.gov.ro

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!