comunicat CCF cu privire la actiunile CECCAR

0
130

Deci razboiul a inceput. Iata ce comunica CCF – CECCAR continuă acţiunile de dezinformare cu privire la modalitatea de obţinere a calităţii de consultant fiscal

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul superior al Camerei Consultanţilor Fiscali din România a constatat cu surprindere faptul că, în ultima perioadă, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România continuă acţiunile de dezinformare, atât a opiniei publice cât şi a propriilor membri, cu privire la modalitatea de obţinere a calităţii de consultant fiscal.

Conducerea CECCAR solicită filialelor sale o listă cu membrii activi CECCAR care doresc să se înscrie în CCF, fără susţinerea examenului de admitere, pentru punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Superior al CECCAR nr. 08/115 din 29 iunie 2008. Faţă de această hotărâre, CCF şi-a exprimat deja poziţia, demonstrând fără echivoc că aceasta nu se încadrează în dispoziţiile legale în vigoare şi că toţi aspiranţii la profesia de consultant fiscal, inclusiv experţii contabili şi alte categorii profesionale, pot accede la această profesie liberă numai în condiţiile expres prevăzute de O.G. nr.71/2001 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv numai prin susţinerea unui examen şi obţinerea calităţii de consultant fiscal.

Consiliul Superior al CCF doreşte să sublinieze faptul că atât contabilitatea cât şi consultanţa fiscală sunt profesii reglementate în mod distinct, potrivit prevederilor Legii 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale reglementate, cu modificările si completările ulterioare ( O.U.G. 109/2007, Legea 117/2008), având un cadru juridic propriu. Mai mult decât atât, organizarea şi desfăşurarea acestor profesii sunt reglementate prin acte normative distincte care stabilesc în mod concret condiţiile în care poate fi exercitată fiecare profesie. Astfel, profesia de contabil este reglementată şi poate fi exercitată în condiţiile prevăzute de OG nr. 65/1994 iar profesia de consultant fiscal este reglementată şi poate fi exercitată în condiţiile prevăzute de OG nr. 71/2001.

Nu în ultimul rând, art. 7 din OG nr. 65/1994 prevede că „persoanele fizice şi juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activităţi de audit financiar şi consultanţă fiscală, cu respectarea reglementărilor specifice acestor activităţi”.Astfel, dincolo de faptul că, prin hotărârea 08/115 din 29 iunie 2008, Consiliul Superior al CECCAR încalcă propria lege de organizare şi funcţionare, trebuie menţionat şi că reprezentanţii conducerii CECCAR încearcă în mod abuziv să reglementeze organizarea şi desfăşurarea unei profesii, alta decât cea în legătură cu care i-au fost conferite competenţe, încălcând implicit şi dispoziţiile legale privind exercitarea profesiilor de consultant fiscal (OG nr. 71/2001) şi auditor financiar (OUG nr. 75/1999).
Dr. Ec. Daniel CHIŢOIUPreşedintele Consiliului Superior al CCF

sursa – ccfiscali

Articolul precedentcontacafe.ro la 14.000 de membrii
Articolul următorSe propune modificarea Codului Fiscal

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.