minus 6% la CAS – sa vedem!

0
181

Nivelul de reducere a contributiilor sociale in 2008 este in analiza si va fi decis in functie de evaluarea impactului bugetar, neexistand garantii ca scaderea va fi de 6%, asa cum anunta premierul, a declarat ministrul muncii, Paul Pacuraru. „Nu avem garantia ca vom atinge o reducere de 6%, pentru ca avem deja o reducere cu 4% realizata de actuala guvernare. Este posibil sa se constate ca reducerea cu 6% a contributiilor este greu de realizat, in conditiile in care 2% din bugetul de pensii se vor duce la fondurile private de pensii, ceea ce va crea o presiune pe acest buget”, a explicat Pacuraru. Ministrul a precizat ca decizia privind reducerea contributiilor pentru angajat sau pentru angajator se va lua in guvern, numai dupa ce Casa Nationala de Pensii, Inspectia Muncii si Comisia Nationala de Prognoza vor prezenta simulari de reducere a contributiilor si o analiza a efectelor bugetare ale acesteia.
In opinia ministrului, diminuarea contributiilor ar trebui sa se faca pentru angajator pentru a contribui la crearea de noi locuri de munca. Pozitia ministrului muncii este similara cu cea exprimata si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a declarat ca reducerea contributiilor sociale va fi de 4% pana la 6%, in 2008, in functie de impactul bugetar, dar este in dezacord cu anuntul premierului Tariceanu. Acesta afirma ca diminuarea CAS va fi cu 6% la angajati, in 2008, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale platite de angajat cumuleaza 17%, fiind de 9,5% pentru pensii, 1% pentru somaj si 6,5% pentru sanatate.
Finantele estimeaza ca, in cazul in care anul viitor contributiile sociale vor fi reduse cu 6%, insemnand cumulat o scadere de 4% la pensii si alta de 2% la sanatate, bugetul va pierde 5,2 miliarde lei. Efortul financiar al statului va fi in marit, in 2008, prin introducerea pilonului II de pensii care va diminua incasarile bugetare cu alte 674 milioane lei.

sursa – www.curierulnational.ro

Articolul precedentse cauta administrator financiar
Articolul următorContabilitatea operatiunilor privind leasingul financiar

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.