ORDIN Nr. 500 din 3 aprilie 2007 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a tva

0
189

In perioada 15 aprilie 2007 – 31 decembrie 2008 inclusiv, TVA aferenta importurilor de bunuri (din afara UE) se va plati la organul vamal, in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import.
Totusi, persoanele impozabile care obtin certificat de amanare de la plata, nu vor fi obligate sa faca plata TVA aferenta importurilor la organele vamale ci vor evidentia taxa aferenta bunurilor importate atat ca taxa deductibila cat si ca taxa colectata.
Certificatul de amanare de la plata TVA in vama se elibereaza pe baza de cerere depusa la Autoritatea Nationala a Vamilor, daca agentii economici indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
– nu au obligatii bugetare restante
– nu inregistreaza debite fata de autoritatea vamala;
– au realizat in anul calendaristic precedent importuri din teritorii si state terte (in prezent din afara UE), a caror valoare cumulata este de cel putin 150 milioane lei. In aceasta valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate;
– sunt inregistrate in scopuri de TVA cu cel putin un an calendaristic inaintea depunerii cererii;
– nu sunt in stare de insolventa, nu se afla in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara si nu figureaza in evidenta speciala si/sau in lista contribuabililor inactivi.

Certificatul se va elibera in termen de 15 zile de la depunerea documentatiei complete de mai sus. In cazul in care una din conditiile de mai sus nu mai este indeplinita, certificatul se revoca.
Persoanele care obtin un astfel de certificat vor inscrie in declaratia vamala suma de TVA datorata pentru marfurile importate si ataseaza la declaratia vamala certificatul de amanare a platii TVA in vama. Biroul vamal acorda liberul de vama pentru marfurile importate fara a solicita plata efectiva a TVA si retine la declaratia vamala o copie a certificatului verificata si vizata pe baza exemplarului original prezentat de importator.
Precizam ca agentii economici inregistrati in scopuri de TVA care realizeaza achizitii
intracomunitare taxabile vor evidentia in continuare prin taxare inversa TVA aferenta (fara plata efectiva la organele vamale) fara a avea nevoie de un certificat in acest sens.

Monitorul Oficial nr. 244/11 apr 2007 – via auditone.ro newsletter

Articolul precedentTVA ramburs
Articolul următorconta fun

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.