si noi stiri despre tva

0
151

Ministerul Finantelor va elimina TVA pe exporturi daca legislatia europeana permite acest lucru, ne-a declarat ieri ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

Ministrul a dat subordonatilor 48 de ore sa verifice daca exista prevederi in legislatia UE care sa permita scoaterea TVA de pe marfurile cumparate in vederea exportului. Termenul expira astazi.

„Daca nu exista nici o prevedere comunitara care sa interzica eliminarea TVA la exporturi, ministerul va sustine punctul de vedere al Asociatiei Exportatorilor. Vom emite un act normativ care sa scoata TVA de la export“, a declarat Vosganian.

Exportatorii cer de la inceputul anului Ministerului Finantelor sa elimine plata TVA pe marfurile destinate exportului, argumentind ca mai exista tari UE care practica scutirea. TVA platita pe marfa achizitionata in vederea exportului poate fi recuperata integral de la stat, pentru ca operatiunea de export in sine este scutita de TVA. Problema apare la returnarea TVA de la stat. Trezoreria nu inapoiaza TVA exportatorului decit dupa un control fiscal. Din cauza ca numarul inspectorilor ANAF este prea redus pentru numarul firmelor din Romania, controalele intirzie. Astfel, o firma poate astepta sa-si recupereze TVA de 19% din pretul achitat pe marfa chiar si un an. Este o problema noua pentru exportatori pentru ca, inainte de aderare, achizitia de marfuri in vederea exportului era scutita de TVA, ca masura de incurajare a exporturilor.

Intre doi ministri

Asociatia firmelor din domeniu, ANEIR, a prezentat problema mai intii lui Sebastian Vladescu, fostul ministru al Finantelor. „Dar Sebastian Vladescu s-a incapatinat sa nu semneze, fara nici o explicatie, un proiect de ordin prin care s-ar fi evitat fie si partial blocajul in care a intrat exportul“, declara recent Mihai Ionescu, seful ANEIR. Reprezentantii exportatorilor s-au indreptat apoi catre noul ministru al Finantelor, cu care s-au intilnit la inceputul acestei saptamini, si care le-a promis ca va face tot ce-i legal posibil sa-i ajute.

Problema cu indicatorii

Exportatorii spun ca ritmul de crestere a exportului a scazut de la inceputul anului de sase ori din cauza noii reguli fiscale. Ritmul de crestere a deficitului comercial s-a accelerat in primele doua luni ale acestui an, la 83,3% fata de intervalul similar din 2006, astfel ca soldul negativ al balantei comerciale a ajuns la 2,56 miliarde de euro, potrivit datelor INS.

Vosganian a mai afirmat ieri ca se impune o pozitie ferma pentru stoparea deficitului de cont curent.


via – www.cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.