AcasăGeneralRegimul de declarare derogatoriu

Regimul de declarare derogatoriu

Intrebare – In ce conditii si pentru ce perioada de timp se acorda regimul de declarare derogatoriu?
expert contabil Vasile BOGDANESC – tribuna economica

Raspuns
– Potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 864/ 20 iunie 2005 pentru aprobarea Procedurii privind regimul de declarare derogatoriu, publicat in Monitorul Oficial nr. 593/8 iulie 2005, in caz de inactivitate temporara, pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de trei ani consecutivi, precum si in cazul obligatiilor de declarare a unor venituri care, potrivit legii, sunt scutite la plata impozitului pe venit depunerea declaratiilor fiscale poate fi facuta conform unui regim de declarare derogatoriu.
Regimul de declarare derogatoriu se solicita de platitorii de impozite si taxe la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora, prin depunerea unei cereri.
Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
– sa nu figureze, la data aprobarii cererii, cu obligatii fiscale restante catre bugetul general consolidat;
– sa nu desfasoare nici un fel de activitate;
– sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri exceptionale;
– sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
– sa nu fie in curs de solutionare o cerere de rambursare sau de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
– sa nu fie in curs de derulare un control fiscal.
Organul fiscal va solutiona cererea in termen de 30 de zile de la data depunerii si va comunica in scris platitorului atat perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care acesta a fost aprobat.
Organul fiscal care solutioneaza cererea va conditiona aprobarea acesteia de indeplinirea obligatiilor rezultate din evidenta fiscala a platitorului.
Cererea poate fi respinsa in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile mai sus mentionate sau cand organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala.
Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor mai sus mentionate.
In situatia in care in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor prevazute, contribuabilul va fi supus controlului inopinat, potrivit prevederilor art. 95, alin. (1), lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se mentin.


NOUTATI LA ZI PENTRU 2009, LEGATE DE REGIMUL DEROGATORIU CLICK AICI


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura