„ Pentru contabilitate și salarizare – recomandăm NextUp ”
În data de 04 martie 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a desfășurat o acțiune de monitorizare și control la nivel național, având ca scop respectarea prevederilor legale din cadrul sistemului RO e-Transport și combaterea transporturilor de bunuri fără documente de proveniență legală.
În cadrul acțiunii, un număr semnificativ de inspectori antifraudă au oprit în trafic 4.589 de autovehicule, iar valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 1.957.300 lei. Printre cazurile identificate s-au numărat transporturi ilegale de bunuri, precum: o autoutilitară care transporta două tone de tutun uscat neprelucrat fără acte de proveniență, pentru care s-a calculat o acciză datorată în valoare de 1.242.300 lei, o altă autoutilitară care transporta marfă de proveniență China sau o cisternă cu benzină, de asemenea, fără documente justificative.
Monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri este o activitate continuă desfășurată de DGAF, iar în luna februarie 2025 s-au realizat controale ample în baza OUG nr. 41/2022 privind Sistemul RO e-Transport. Activitățile de control au fost desfășurate atât pe timp de zi, cât și noaptea, 24/7, în proximitatea căilor de acces rutier în/din România, iar 9.766 de vehicule au făcut obiectul controlului antifraudă, reprezentând 3,73% din traficul internațional monitorizat.
În paralel, au fost organizate acțiuni de control pe principalele rute de transport și noduri de circulație.
În urma controalelor efectuate în februarie 2025, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.963.845 lei. De asemenea, pe baza analizei de risc a datelor din sistemul RO e-Transport, au fost inițiate acțiuni de control țintite, iar sumele suplimentare datorate bugetului de stat au fost estimate la 25.057.438 lei.
Unul dintre cele mai importante rezultate ale controalelor din februarie a fost identificarea a 12 vehicule care transportau marfă (în special îmbrăcăminte și încălțăminte de proveniență non-UE) destinată unor contribuabili cu comportament fiscal inadecvat. Aceste bunuri nu fuseseră declarate în Sistemul RO e-Transport. În urma controalelor, pe lângă aplicarea sancțiunilor prevăzute de OUG nr. 41/2022, bunurile transportate au fost reținute în vederea valorificării pe baza măsurilor asigurătorii emise.
Acțiunea ANAF reflectă angajamentul continuu al autorităților fiscale de a combate evaziunea fiscală și de a asigura respectarea reglementărilor legale în domeniul transporturilor rutiere și comerțului international.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM – CLICK AICI.
🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍
✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor! – click aici sau click aici (F 177)
⏰ – RESURSE UMANE / CODUL MUNCII – ULTIMELE NOUTATI – CLICK AICI
▶️ – TOTUL DESPRE BILANTUL LA 31.12.2024 – CLICK AICI
💡- NOUTATILE LEGISLATIVE (LA ZI) – CLICK AICI
✅ – SECTIUNE MODIFICARI IN DOMENIUL TVA – click aici
⚠️ – CUM STAI LA CURENT CU NOUTATILE FINANCIAR-CONTABILE – CLICK AICI
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI