AcasăNewsMinighid de funcționalitate NextUp - Episodul 8: Nomenclatoare. Conturi, Adrese, Devize

Minighid de funcționalitate NextUp – Episodul 8: Nomenclatoare. Conturi, Adrese, Devize

Adoptarea în cadrul companiilor epocii contemporane a unui program informatic de gestiune a afacerii care să acopere necesități complexe reprezintă un imperativ. Acest aspect nu mai poate fi încadrat la proiecții viitoare. Este o celeritate a planului strategic și operațional prezent al firmelor. Planificarea resurselor întreprinderii pe baza celor mai moderne soluții informatice poate propulsa compania la a cărui bord te afli spre culmile succesului.

Dacă decizia cu privire la implementarea unui astfel de sistem este permanent amânată din felurile rațiuni, este momentul să înțelegi de ce este imperios necesar să realizezi tranziția de la softuri de gestiune tradiționale la cele moderne. Deoarece înțelegem pe deplin nevoia antreprenorilor cu privire la necesitatea informării relaționat la adoptarea unui astfel de soft, am conturat o miniserie care să exemplifice pe larg funcționalităților softului informatic de tip ERP NextUP.

Fiecare episod, a contribuit, la fundamentarea deciziei de implementare la nivelul proceselor organizaționale a unui program de gestiune performant, care să se plieze perfect pe impunerile digitalizării moderne și nu numai. Este vorba despre 7 episoade precedente care au pus bazele explorării unui soft de gestiune de tip ERP cu multiple funcționalități și cu principalul atribut al conectării la inovativitate.

Episoadele care compun seria de materiale conturate în direcția contrastării funcționalităților principale ale unui soft de tip ERP pot fi vizualizate într-o manieră grafică în cele ce urmează:

Fiecare episod al miniseriei a conturat maniera de funcționare a softului de tip ERP NextUP. De la modul de configurare a unei societăți în cadrul aplicației, la gestiunea datelor de personal, importul și exportul de date, definirea userului cu drepturi restricționate, toate aspectele au contribuit la facilitarea deciziei de adoptare a unui astfel de soft la nivelul proceselor organizaționale complexe.

Continuăm miniseria ghidului de funcționalitate cu alte aspecte practice din sfera NextUP ERP. Este vorba despre explorarea secțiunii Nomenclatoare, subsecțiunile Conturi, Adrese și Devize.

I. Conturi

Subsecțiunea Conturi cuprinde alte 6 subsecțiuni referitoare la: Plan de conturi, Jurnale, Casa, Conturi la bănci, Planuri contabile auxiliare și Modalități de plată.

Planul de conturi cuprinde totalitatea simbolurilor cifrice asociate conturilor utilizate prin intermediul softului. Astfel, tabelul cuprinde aspecte legate de simbol, nume, traducere, tip cont, utilizabil, sintetic, metoda de plată SAF-T, mecanism de plată SAF-T, cod impozit SAF-T, categorie buget, cod taxă SAF-T.

Un aspect de diferențiere este redat de faptul că denumirea conturilor din cadrul tabloului generalizat este regăsită și în limba engleză.

Un aspect semnificativ este legat de corelarea planului de conturi la aspectele legate de raportarea SAF-T. Astfel, la metoda de plată SAF-T regăsim codurile 01-numerar, 02-compensare, 03-fără numerar, 98-definit de comun acord, 99-instrument nedefinit, conform aspectelor cuprinse de cerințele de raportare ale SAF-T.

În cadrul subsecțiunii cod impozit SAF-T regăsim o serie de simboluri cifrice corelate la tipurile de impozit care pot fi achitate de către o entitate, la un moment dat. Printre acestea remarcăm: 100-impozit pe profit, 111-impozit pe profit scutit, 120-impozit pe veniturile microîntreprinderilor, 130-impozit specific, 150-impozitul pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, 301-taxă pe valoare adăugată-lunar, 302-taxă pe valoare adăugată-trimestrial, 610-regularizări etc.

Subsecțiunea Jurnale face referire la aspectele legate de Jurnalul de cumpărări, Jurnalul de vânzări, Jurnal de casă, Jurnal de bancă, Operațiuni diverse, Jurnal de închidere, Sold inițial. Elementele specificate în cadrul zonei tabelare fac trimitere la cod, denumire, tip jurnal, cont trezorerie. Jurnalul de bancă are asociat contul 5121 iar jurnalul de casă are asociat contului 5311.

Subsecțiunea Casa cuprinde aspecte legate de nume, cont contabil, moneda, jurnal, agent, opțiunea Blocat.

Dacă dorim adăugarea unui cont analitic care să diferențieze mai multe casierii ale entității, prin acționarea butonului Adaugă vom adăuga un cont suplimentar.

Pentru subsecțiunea Conturi la bănci în lei, elementele principale menționate sunt legate de nume, sucursala, IBAN, cod SWIFT, cont contabil, moneda, jurnal, cont implicit, export E-factura, Split TVA etc. În cadrul acestei subsecțiuni se pot defini conturile deținute de către entitate.

Subsecțiunea Plan de conturi auxiliar permite introducerea unui alt cont distinct de cele cuprinse în cadrul Planului general de conturi. Odată introduse, acestea oferă posibilitatea generării fișelor de cont, a balanței de verificare funcție de conturile auxiliare introduse.

Subsecțiunea Modalități de plată face referire la aspectele legate de nume, metoda de plată și mecanism de plată. De exemplu, pentru furnizorii de imobilizări am predefinit o modalitate de plată raportată de instrumente fără numerar (cod 03), mecanism de plată prin intermediul contului bancar (cod 42). Pentru clienți, modalitatea de plată este fără numerar, mecanismul de plată 68-serviciul de plată online.

II. Adrese

Subsecțiunea corelată la aspectele legate de Adrese este regăsită în cadrul secțiunii Nomenclatoare și cuprinde aspecte legate de Țări, Județe, Localități și Străzi.

Astfel, nomenclatorul de țări poate fi completat din cadrul meniului Adrese sau direct din fișa de partener. Aspectele cuprinse de către nomenclatorul țări fac referire la denumirea țării, rezidența, atributul fiscal asociate cu codul țării respective.

În fereastra județe sunt predefinite județele din România, alături de cele 6 sectoare ale municipiului București. Dacă partenerul este din altă țară și dorim adăugarea datelor suplimentare legate de regiune ori district, acest aspect se realizează din cadrul acestei subsecțiuni. Subsecțiunea cuprinde date legate de județ, rezidența, țara, cod. Un aspect semnificativ în contextul raportării RO e-SAF-T este mențiunea codului de țară în corelație cu cerințele raportării.

Aspectele sunt similare pentru subsecțiunile localități și străzi. Aceste aspecte pot fi definite din cadrul fișei partenerului, prin adăugarea în prealabil a datelor solicitate în cadrul secțiunii Nomenclatoare.

Astfel, aspectele legate de denumirea străzii, rezidența, țara, județul și orașul pot fi predefinite din subsecțiunea străzi a meniului Nomenclatoare.

III. Devize

Ultimul aspect vizat de episodul 8 cuprinde problematica devizelor. Acestea fac referire la monedele în care se pot înregistra documente. În cadrul softului sunt predefinite 3 monede, și anume: euro, leu și dolar. Predefinirea altor monede utilizate pentru reprezentarea operațiunilor se realizează prin acționarea butonului Adaugă.

Așadar, materialul de mai sus a pus sub lumina reflectoarelor aspectele corelate la secțiunea Nomenclatoare, meniurile Conturi, Adrese și Devize. Utilitatea acestora este dovedită în cadrul activității unei afaceri iar maniera de utilizare a programului pentru cele 3 subsecțiuni este facil de asimilat pentru orice antreprenor, experimentat sau deopotrivă inițiat.

– Referințe principale de informare – Soft NextUp ERP, versiunea 8.74.0.0.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Adoptarea în cadrul companiilor epocii contemporane a unui program informatic de gestiune a afacerii care să acopere necesități complexe reprezintă un imperativ. Acest aspect nu mai poate fi încadrat la proiecții viitoare. Este o celeritate a planului strategic și operațional prezent al firmelor. Planificarea...Minighid de funcționalitate NextUp - Episodul 8: Nomenclatoare. Conturi, Adrese, Devize
error: Conținutul este protejat !!