AcasăReglementari contabileRolul fișei ROL în racordarea la evidențele organelor fiscale - Minighid privind...

Rolul fișei ROL în racordarea la evidențele organelor fiscale – Minighid privind analiza fișei ROL. Cum citești informațiile prezentate în cadrul fișei?

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Deși, în general și des popularizat, ideea de comparație contribuie la diminuarea stării de confort și la apariția nemulțumirii, există situații în care aceasta primează pentru oglindirea transparenței și echilibrării imaginii reale a unei stări de fapt. Vorbim așadar despre situația concretă a comparării evidențelor financiar-contabile în materie de obligații fiscale aferente vectorului fiscal cu evidențele ANAF. Cum se poate realiza acest lucru? De ce este important să realizăm constant comparație între evidențele contabile ale companiei și înscrisurile organelor fiscale? Care este cea mai concretă modalitate de verificare a stării de fapt cu privire la statusul fiscal al companiei?

Unul dintre instrumentele pilon în realizarea comparabilității dintre evidențele contabile ale afacerii tale și cele ale organelor fiscale este reprezentat de fișa sintetică sau fișa ROL. Prin prisma rolului esențial deținut, documentul beneficiază de o popularitate remarcabilă pe tărâmul contabilității, contabilii și antreprenorii făcând apel frecvent la analiza informațiilor cuprinse în cadrul fișei. Bazat pe menirea fundamentală a acesteia, remarcăm importanța crescută în asimilarea corectă a tuturor informațiilor prezentate în cadrul documentului. De aceea, materialul surprinde maniera de obținere a fișei rol precum și prezentarea informațiilor cuprinse în cadrul acesteia.

Cu o notă personală, acronimul ROL ilustrează ideea Reflecției în Oglinda Limpidității (transparenței evidenței organelor fiscale). Nicio evidență contabilă nu trebuie să omită testul comparabilității datelor înregistrate și a obligațiilor fiscale calculate cu cele prezentate prin intermediul fișei ROL.

Pentru fluidizarea tuturor informațiilor pe care trebuie să le cunoști cu privire la fișa sintetică totală, te invităm să parcurgi punctual întrebările de mai jos.

▶️ Ce reprezintă Fișa sintetică totală sau fișa ROL?

Fisa ROL este un document eliberat de către ANAF la solicitarea persoanei care deține drepturi de acces în SPV, care oglindește situația fiscală a companiei. Aceasta se construiește în jurul noțiunii vectorului fiscal, ținând cont de toți parametrii acestuia. În această manieră, fișa conferă o imagine absolut completă cu privire la obligațiile fiscale pe care le deții la un moment bine definit în relația cu organele fiscale.

▶️ Cum se construiesc informațiile cuprinse de către fișa sintetică?

Pentru a cunoaște maniera de elucidare a informațiilor cuprinse în cadrul fișei, este esențial să identificăm sursa de proveniență a acestora. Astfel, fișa sintetică se construiește pe baza informațiilor cuprinse prin declarațiile fiscale depuse de către contribuabil.

▶️ Care este procedura de obținere a fișei rol?

Odată cu implementarea obligativității deținerii contului SPV, comunicarea cu organele fiscale se realizează în manieră exclusiv online. Astfel, este facilitat procesul de obținere a informațiilor cu caracter fiscal, corelate la activitatea derulată de către compania deținută de tine. Pentru obținerea informațiilor cu privire la situația fiscală a companiei care figurează în evidențele ANAF, este necesar să parcurgi următoarele etape, acestea fiind prezentate într-o manieră cât mai ușor de asimilat și de parcurs:

💡 #1 accesezi site-ul ANAF, secțiunea Autentificare certificat

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM CLICK AICI.

Reține! Pentru autentificarea în cadrul SPV este necesar să deții un certificat digital calificat furnizat de către un prestator de servicii de certificare obținut în prealabil. Poți să deții tu propriul certificat calificat în calitate de titular, ori contabilul tău cu rol de împuternicit.

💡 #2 introduci parola aferentă certificatului digital

💡 #3 accesezi secțiunea Solicitări, Informații

💡 #4 introduci codul fiscal al companiei tale și alegi tipul documentului solicitat, în cazul de față Fișă Rol, în varianta completă sau simplificată a acesteia

💡 #5 verifici la secțiunea mesaje si descarci documentul solicitat

Minighid privind analiza fișei ROL. Cum citești informațiile prezentate în cadrul fișei?

Nu de puține ori poate ai fost pus față în față cu informațiile cuprinse în cadrul fișei ROL iar acestea te-au pus în reală dificultate. Iată mai jos câteva elemente cheie de care trebuie să ții cont la interpretarea datelor prezentate prin intermediului documentului.
În primă fază, ilustrăm mai jos un model de fișă sintetică supranumită și fișă pe plătitor care a fost obținută prin intermediul SPV, pe baza etapelor descrise mai sus.

Astfel, principalele elemente cuprinde de fișa ROL sunt:

• Datele documentului prin intermediul căruia s-a stabilit obligația fiscală;
• Termenul de plată, respectiv data plății obligației fiscale;
• Valoarea totală a obligației de plată;
• Statusul obligației raportat la sumele rămase restante;
• Valoarea dobânzii calculate și neinstituite;
• Penalități calculate ca urmare a întârzierii plății datoriei;
• Încasări: specificarea atributului și a sumei;
• Mențiuni asupra sumelor de rambursat, a diferenței precum și modul ( de exemplu acronimul SCS face trimitere la subsistemul creanțelor stinse)

Fișa ROL reprezintă practic un raport de reconciliere dintre declarațiile depuse de către contribuabil și sumele achitate în baza acestora care oglindește situația fiscală a declarantului.

Tumultul informațiilor cuprinse în cadrul fișei poate crea haos în procesul de interpretare a acesteia. Care sunt 3 cele mai importante elemente prezentate de aceasta? Dacă te simți copleșit de totalitatea informațiilor cuprinse în cadrul fișei pe plătitor este necesar să cunoști cele 3 informații principale care te vor ajuta să ,,citești” raportul, și anume: care este cuantumul obligației de plată de la momentul declarării acestora până la data generării raportului, care este suma de plată declarată și rămasă neachitată precum și care sunt diferențele respectiv sumele de recuperat sau plătite în plus.

⚠️ Alte clarificări cu privire la fișa ROL sunt legate de:

Coloana document face trimitere la tipul de act pe baza căruia s-a instituit obligația fiscală, de pildă: în cadrul fișei prezentată mai sus se identifică în cadrul coloanei document atributul dec care sugerează stabilirea obligației fiscale pe baza unei declarații fiscale (specific, pentru cazul nostru, un decont special de TVA, respectiv, declarația D301). Acronimul documentului de instituire a obligației fiscale este urmat de numărului de confirmare a acestuia, obținut pe baza recipisei, precum și de perioada depunerii (în cazul nostru, numărul de confirmare a decontului 611894260, depus în data de 22.09.2023).

Coloana următoare ilustrează scadența obligației fiscale alăturat fiind specificat termenul de plată al acesteia. Dacă societatea nu a achitat obligația de plată cuvenită, aceasta va apărea în coloana 6 obligație de plată neachitată.

Dobânda calculată și neinstituită face trimitere la majorarea de întârziere calculată de către organele fiscale, în situația cărora nu se aplică decizia de calcul a accesoriilor. Penalitățile de întârziere, necalculate, declarate și neinstituite nu reprezintă obligații de plată, fiind doar calculate și neinstituite. Încasările, exprimate sub forma atributului și a sumei indică suma obligației de plată stinsă precum și maniera de efectuare a acestui aspect. În coloana diferențe sunt evidențiate sumele plătite în plus de către contribuabil. În cadrul secțiunii modul sunt identificare o serie de coduri sau simboluri din cadrul programului ANAF, mai puțin importante pentru contribuabil.

Ultima parte a documentului cuprinde o centralizare a sumelor de plată sau de încasat. Dacă sumele respective sunt evidențiate sunt ilustrate cu roșu înseamnă că figurezi cu datorii. Dacă sumele înscrise pe linia totalurilor sunt ilustrate cu albastru semnifică lipsa datoriilor către bugetul de stat.

Așadar, materialul de mai sus oglindește aspecte importante corelate la fișa sintetică pe plătitor sau fișa ROL. Concret, ce ai asimilat ca urmare a parcurgerii informațiilor de mai sus: ce înseamnă fișa ROL și ce impact are asupra activității afacerii tale? Care sunt informațiile cuprinse de acest document? Ce reprezintă fiecare informație cuprinsă de fișa sintetică pe plătitor?

Referințe principale de informare – Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf.

AUTOR – Botar (Leba) Claudia Florina

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici sau click aici (F 177)

– ⚠️ HG nr. 451/2024 – modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal – click aici
– ✅ OUG nr. 43/2024 – modificari la RO e-TVA, la RO e-Case de marcat electronice, la RO e-Transport, etc. – click aici
– ⏰ OUG nr. 31/2024 – reglementare măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative (întreprinderi legate/microîntreprinderi) ⏰ – CLICK AICI
– 💡 OUG nr. 30/2024 – modificari la Codul Fiscal si Legea nr. 296/2023 (extindere neaplicare sanctiuni RO e-Factura până la data de 31 mai 2024) 💡 – CLICK AICI
– ⚠️ NOU ⚠️ – Declarația privind situația de trezorerie la ONG-uri – modelul editabil pentru Anexa 1 si Anexa 2 (util)click aici
– 💡 Temenele legale de transmitere a facturii electronice în sistemul național RO e-Factura (nivel amenzi) – oficial ANAF – click aici
– ⏰ IMPORTANT (oficial) – răspuns ANAF cu privire la aplicare plafon casierii (pentru societățile cu mai multe puncte de lucru)click aici
– ✅ Reguli de circulație a numerarului începând cu data de 13.11.2023 – fișier util si pe înțelesul tuturor – click aici
– ⏰ DE INTERES – ANAF – clarificări privind salariul minim valabil pentru calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice în anul 2023 , etc. – CLICK AICI
– ✅ FOARTE UTIL ✅ – Prezentare comparativă a modificărilor fiscale (Cod Fiscal, CPF, case marcat, disciplină financiară, e-Factura, conformare fiscală, etc.) – 17 fișiere utile (oficial) – click aici

– ⏰ UPDATE ⏰ – Declarația privind situația de trezorerie la ONG-uri – cine trebuie să o depună, cum se depune, care este termenul de depunere, cine semnează, etc.click aici
– ⚠️ ULTIMA ORA (oficial) – informații cu privire la majorarea salariul angajaților încadrați cu salariul minim, cu vechime de peste 24 de luni la aceeași societate – CLICK AICI
– 💡 Termenul de depunere a bilanțului la 31.12.2023 – se aplica tuturor entităților, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil (oficial MF/ANAF) – CLICK AICI
– ⏰ Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2024 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) – INFO UTIL ANUAL – click aici
– ✅ Termen depunere bilanț la 31.12.2023 (situații financiare/raportări contabile) – în anul fiscal 2024 (info util) – CLICK AICI
– 💡 Temenele legale de transmitere a facturii electronice în sistemul național RO e-Factura (nivel amenzi) – oficial ANAF – click aici

– 📣 Dosarul inventarierii anuale a patrimoniului la data de 31.12.2023 – recapitularea resurselor gratuite, publicate de noi (necesare la dosar) – click aici
– ⏰ IMPORTANT (oficial) – răspuns ANAF cu privire la aplicare plafon casierii (pentru societățile cu mai multe puncte de lucru)click aici
– ✅ Reguli de circulație a numerarului începând cu data de 13.11.2023 – fișier util si pe înțelesul tuturor – click aici
– ⏰ DE INTERES – ANAF – clarificări privind salariul minim valabil pentru calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice în anul 2023 , etc. – CLICK AICI
– ✅ FOARTE UTIL ✅ – Prezentare comparativă a modificărilor fiscale (Cod Fiscal, CPF, case marcat, disciplină financiară, e-Factura, conformare fiscală, etc.) – 17 fișiere utile (oficial) – click aici

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI

💡 – Sărbători legale începând cu 01.01.2024 – sau zilele libere în care legal nu se lucrează (info util, conform legislație în vigoare, actualizat) – click aici
💡 – Stabilirea salariului de bază minim brut sub nivelul celui prevăzut de HG nr. 900/2023 (3.300 lei) – nivelul contravențiilor (sancțiunilor) – CLICK AICI
💡 – Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la noul salariul minim de 3.300 lei … 20 de zile lucrătoare (calculate începând cu 01.10.2023) – CLICK AICI
💡 – Ce întocmim pentru aliniere la noul salariu minim din 01.10.2023 (3.300 lei) – “Decizie colectivă de mărire a salariilor” sau „Act adițional” ? – CLICK AICI
💡 – Act Adițional majorare salariu minim din 01.10.2023 – model gratuit, editabil … pentru angajatori (util) – CLICK AICI
💡 – Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (cu anexă semnături) – MODEL (începând cu 01.10.2023) – CLICK AICI
💡 – HG nr. 900/2023 – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 01.10.2023, majorat la 3.300 de lei – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
" Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Deși, în general și des popularizat, ideea de comparație contribuie la diminuarea stării de confort și la apariția nemulțumirii, există situații în care aceasta primează pentru oglindirea transparenței și echilibrării imaginii reale a unei...Rolul fișei ROL în racordarea la evidențele organelor fiscale - Minighid privind analiza fișei ROL. Cum citești informațiile prezentate în cadrul fișei?
error: Conținutul este protejat !!