AcasăCodul munciiCum procedăm pentru aliniere la noul salariu minim din 01.07.2024 (3.700 lei)...

Cum procedăm pentru aliniere la noul salariu minim din 01.07.2024 (3.700 lei) – întocmim “Decizie colectivă de mărire a salariilor” sau „Act adițional” ?

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Revenim si de aceasta data, informandu-va ca, in momentul in care salariul minim trebuie crescut urmare a unei prevederi legislative obligatorii, cum este urmare a aparitiei Hotărârii Guvernului României nr. 598 din 06 iunie 2024 – pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată – text integral – publicata in Monitorul Oficial nr. 529 din 06 iunie 2024 – atunci este suficienta o decizie comuna a companiei/enititatii si nu acte aditionale de marire salarii pentru fiecare angajat in parte (AA se intocmeste numai in cazul in care entitatea are CCM la nivel de unitate).

Iata si precizarile oficiale ce spun următoarele:

ITM Constanta – in situatia in care modificarea intervine asupra elementului salariu, iar salariatul in cauza este salarizat cu salariul minim obligatoriu pe economia nationala, iar guvernul intervine cu o modificare a salariului minim brut obligatoriu, modificarea se face prin emiterea unei decizii de modificare a salariului – MODEL DECIZIE VALABILA DIN 01.07.2024 AICIfara a mai fi nevoie de act aditionalMODEL AA VALABIL DIN 01.07.2024 AICI (regasiti print-screen mai jos in articol – de pe site oficial). Această modificare se va face până cel târziu în ziua anterioară aplicarii reglementarii legale (deci pana la 30.06.2024) .

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

ITM Caras-Severin – in cazul unei HG de modificare salariu minim – se recurge la emiterea unei decizii colective, salatiatii primind doar o comunicare cu privire la modificarea/majorarea salariului – in cazul salariului minim brut pe tara. Angajatorilor le revine obligatia de a transmite în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional (REVISAL) această modificare, inainte de data stabilita pentru majorare (deci DATA PUBLICARII HG IN ACEST AN – n.r.) – si NU ca până cel târziu în ziua anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare (n.r. – cum era prevazut pana la ultimele modificari din august 2017 la HG 500).

ITM Prahova – precizeaza clar ca – modificarea salariului va fi facuta prin decizia angajatorului, care va fi adusa la cunostinta fiecarui salariat aflat intr-o astfel de situatie. Decizia se va anexa la dosarul de personal al fiecarui salariatDETALII DIN ADRESA OFICIALA AICI (via colegi Contabili pe Facebook).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI

De asemenea, in situatia in care prin negocieri colective la nivel de unitate sunt mentionate clauze de modificare a salariului pe transe, in perioada de 12 luni de executare a contractului colectiv de munca, care este obligatoriu intre parti si isi produce efectele asupra intregului personal salariat, modificarea salariului se va face prin decizie, in care se va mentiona textul din contractul colectiv de munca, care face referire la modificarea salariului.

IMPORTANTAngajatorilor le revine obligaţia întocmirii actului adiţional de modificare a salariului la contractul individual de muncă – in cazul in care au CCM la nivel de unitate, deoarece aceste situatii (modificari/majorari de salarii) se stabilesc de comun acord intre parti. Angajatorilor le revine obligatia de a transmite în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional (REVISAL) această modificare până cel târziu în ziua anterioară aplicarii reglementarii legale (deci DATA PUBLICARII HG IN ACEST AN – n.r.).

Stabilirea de salarii de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară pentru personalul încadrat în baza contractului individual de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracţiune.

IN CONCLUZIE – VA RECOMANDAM INTOCMIREA DECIZIILOR DE MAJORARE A SALARIILOR.

Sursa (cu multumiri) – ITM Constanta (print screen mai jos – click pe poza) si ITM Caras Severin si ITM Prahova

– ▶️ Act Adițional majorare salariu minim din 01.07.2024 – model gratuit, editabil, orientativ (util pentru angajatori) – click aici
– ▶️Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (cu anexă semnături) – MODEL (începând cu 01.07.2024) – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
" Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Revenim si de aceasta data, informandu-va ca, in momentul in care salariul minim trebuie crescut urmare a unei prevederi legislative obligatorii, cum este urmare a aparitiei Hotărârii Guvernului României nr. 598 din 06...Cum procedăm pentru aliniere la noul salariu minim din 01.07.2024 (3.700 lei) - întocmim “Decizie colectivă de mărire a salariilor” sau „Act adițional” ?
error: Conținutul este protejat !!