AcasăLegislatie actualizataLegea nr. 216/2022 - modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 (legislație insolvență)

Legea nr. 216/2022 – modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 (legislație insolvență)

Va informam pe aceasta cale ca, in Monitorul Oficial nr. 709 din 14 iulie 2022, a fost publicata Legea nr. 216 din 14 iulie 2022 – pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și a altor acte normativ.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI – UN INFO OFICIAL, DAR SI TEXTUL INTEGRAL (VIA AJFP DAMBOVITA – INSTITURTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Prin prezenta lege se transpune în legislația națională Directiva europeană privind restructurarea și insolvența (Directiva 2019/1023).

Se modifică astfel Legea nr. 85/2014 după cum urmează:

– se înlocuiește procedura mandatului ad-hoc cu o procedură nouă, a acordului de restructurare;
– se modifică substanțial procedura concordatului preventiv prin includerea standardelor care facilitează redresarea debitorului, dar și a celor care urmăresc consolidarea protecției creditorilor;
– se prevede accesul la aceste proceduri preliminare (preventive) pentru toți debitorii aflați în dificultate în sens larg, nu doar în dificultate financiară (de exemplu, un debitor care a pierdut un contract important);
– se prevede că debitorii au posibilitatea de a decide, motivat, ce categorii de creanțe rămân în afara restructurării;
se introduce și în procedurile de prevenire a insolvenței sistemul votului pe caegorii de creanțe: a) creanțe care beneficiază de drepturi de preferință; b) creanțe salariale; c) creanțe ale creditorilor indispensabili; d) creanțe bugetare; e) alte creanțe. Acordul sau planul de restructurare se consideră aprobat dacă este votat de cel puțin 50% + 1 din creditori în fiecare categorie de creanțe.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

– se prevede că acordul sau planul de restructurare se confirmă de judecătorul sindic, în procedură necontencioasă, în cameră de consiliu, în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării cererii;
– se introduc dispoziții privind comunicarea prin mijloace electronice;
– pentru avertizarea timpurie a debitorilor se creează un instrument de alertă automat și electronic de către creditorul bugetar; astfel, legea prevede transmiterea unei notificări de alertă în cazul neexecutării unor obligații fiscale, având ca scop informarea cu privire la obligațiile restante, efectuarea unei analize a cauzelor și orientarea acestora către opțiunile pe care le au la dispoziție. Notificarea se va trimite prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV).

Pentru alte detalii recomandăm parcurgerea integrală a textului legii, precum și a Expunerii de motive atașate la prezentul mesaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Va informam pe aceasta cale ca, in Monitorul Oficial nr. 709 din 14 iulie 2022, a fost publicata Legea nr. 216 din 14 iulie 2022 - pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență...Legea nr. 216/2022 - modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 (legislație insolvență)
error: Conținutul este protejat !!